18 °C

„77 години от спасението на българските евреи“ отбелязаха славейковци с конкурс

Конкурс за есе и постер на тема „Дни на Холокост и спасението на българските евреи“ проведе Школата по история „ИстОрика“ при СУ „Петко Рачов Славейков“. На знаковия 29 септември директорът на училището Милко Багдасаров и ръководителят на школата Димитър Димов осъществиха и награждаването на победителите.

Със своите творби в съревнованието се отличиха повече единадесетокласници, които вече имат опит в подобни конкурси и в момента въвеждат учениците от 9 и 10 клас в работата на школата. В раздел „Есе“ победител е Рени Солакчиева 11“в“ клас, следвана от съученичката си Виктория Арсова, а на трето място се класира Георги Георгиев от 11“б“.

В раздел „Постери“ първо място е присъдено на Есра Алпер и Еда Узун от 11“б“, на второ място са два тандема от същия клас - Джансу Мустафа и Нурсен Реджеб, както и Антония Златкова и Весела Хитова. Трето място заслужи постера на Радостина Кехайова също от 11“б“.

Конкурсът се провежда като част от мероприятията, включени в одобрен проект на „ИстОрика“. За 4-ти пореден път школата по история „ИстОрика“ с ръководител Димитър Димов печели проект на Олга Ленгиел Институт (TOLI). Проектът е на тема „Нашето минало е и нашето бъдеще“.

През 2020 се навършват 77 години от спасяването на българските евреи и 75 години от края на Втората световна война. Учениците от  10 клас имат малко информация за този период от българската и световната история, най-вече за ролята на праведниците. Затова основните  дейности в проекта са:

1.Запознаване  на учениците от 10/11 клас с процеса на спасяване на българските евреи/световния принос на България по време на Втората световна война и ролята на праведниците.

2. Обявяване на конкурс  за есе, презентация и постер, посветен на Холокост и спасението на българските евреи.

3. Посещение на синагогата в София.

На 26.09.2020 участниците в проекта посетиха синагогата в София, която се оказа затворена. По тази причина по време на награждаването младите историци на „Славейков“ направиха виртуална разходка из храма с ресурсите в интернет.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Ос
  Осман
  1 0
  10:00, 1 окт 2020
  Ало багдасаров, похвално за евреите, синагогата! Ами за турците - етническото прочистване 1989,имената,потъпкването и на майчиния турски език, турци в твоята партия останаха, хляб ядеш на гърба на тези хора, крадеш от залъка им чрез стола. Една дума няма от теб за турците, хубава. Една джамия посетил ли си, опашките пред паспортна и миграцията от устата ти..., до днес болницата чака дарение като съветник........ Въпроси, въпроси.....!!
 • 2
  Ив
  Ивайло
  1 0
  10:18, 1 окт 2020
  Търсят Багдасарян доброволец Нагорни
 • 3
  По
  ПОЗНАВАЧ
  1 0
  11:28, 1 окт 2020
  Един път арменско антитурско, втори път българско антитурско!

Хороскоп за 20.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Снабдете се с повече информация, отнасяща се до професионалните ви проекти. Амбициите ви са осъществими, но трябва повече работа. Отлагайки нещата, няма да постигнете напредък, за това съчетайте усилията си с човек от обкръжението ви. Увереността, с която печелите доверие ви помага да сте в крак с новостите.
20 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви ще е много днес, затова бъдете пределно концентрирани. Опитайте са да свършите всичко, което се изисква от вас. Възможно е околните да ви занимават със странични проблеми, но не позволявайте това да се случи. Нямате основания да се съмнявате в искреността на свой близък.
20 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пристъпвате към осъществяването на свой проект, върху който работите от доста време. С изявите си ще впечатлите хора, които бихте желали да имате за партньори. Ще последват препоръки и добри предложения. Не си губете времето с човек, имащ други предпочитания. Ако трябва да правите компромиси, не се колебайте.
20 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не прекалявайте с пазаруването днес, тъй като финансовото ви състояние не е завидно. Помислете за отношението си към околните, дали това е най-доброто, на което сте способни. Опитайте се да приемете неприятни новини хладнокръвно, без излишни емоции.
20 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате много добър късмет днес и ще получавате потвърждение за това на всяка крачка. Денят е подходящ за рисковани авантюристични начинания, като ако не спечелите много, то е сигурно че няма и да загубите, а изживяванията които ви предстоят наистина си заслужават опита. Доброто ви настроение се отразява много благотворно на атмосферата у дома.
20 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес ще бъде добър ден за вас, особено по отношение на личния ви живот. Приятната новина, която ще чуете, ще ви накара да летите от радост. Очакват ви хармонични отношение с вашия любим човек. Пожелайте си тези хубави моменти да не ви напускат никога. Работата ще ви се стори досадна, но ще се справяте без усилия.
20 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Обичани сте и днес отново ще получите потвърждение за любовта на човека, с когото споделяте общи интереси и други вълнения. Работещите с документи и пари да повишат вниманието си, всяка разсеяност би им струвала скъпо. Предложения, свързани с бъдещи реализации ще ви накарат да предприемете и съответните действия.
20 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Пред вас се разкриват перспективи, които ви помагат с лекота да постигате целите си. Умеете да говорите убедително и това ви прави предпочитани и интересни, а също и успешни. Не пренебрегвайте мнението на колегите си, в даден момент ще ви бъде полезно и ще ви подтикне към действия.
20 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В повече работа ще премине деня ви. Срочни ангажименти и семейни задачи ще ви подтикнат да потърсите и друга възможност за справяне с проблемите си. Но, ако в нечие присъствие откриете дразнител, не бързайте да късате мостовете. Овладените емоции са по-добър съветник от желанието да си кажете всичко, което ви притеснява.
20 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Приятна личност ще ви напомни отминали събития, от които сте запазили добри спомени и чувства. Няма да ви бъде трудно да осъзнаете пропуските си и да ги наваксате. Внимателно подбирайте храната си, имате нужда да разнообразите менюто си. Повече предпочитайте плодове и зеленчуци и по-малко на месо с мазнини.
20 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
И днес ще продължи успешният ви ход напред. Ако трябва отложете някои свои ангажименти и отделете повече време за близък, който се нуждае от съдействието ви. Помощта ви ще бъде полезна и навременна. Някои от вас ще пътуват по служебни дела. Бъдете внимателни при шофиране и не предприемайте рисковани изпреварвания.
20 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да разнообразите деня си, пък било то и по нетрадиционен начин. Малка промяна в плановете няма да ви навреди кой знае колко, дори напротив. Това ще ви открие неподозирани хоризонти и перспективи. Хората около вас се възхищават на активността ви и способността да поемате отговорности.
20 окт 2020
Последни новини