Новите европейски прокурори положиха клетва пред Съда на Европейския съюз

Прокурорите от новата Европейската прокуратура положиха клетва на церемония в Съда на Европейския съюз. По този повод Вера Йоурова, заместник-председател на Европейската комисия, отговаряща за ценностите и прозрачността, Йоханес Хан, комисар по въпросите на бюджета и администрацията и Дидие Рейндерс, комисар по въпросите на правосъдието, направиха следното изявление:

"Приветстваме и поздравяваме новите европейски прокурори, които днес тържествено се заклеха да работят за Европейския съюз борейки се с измамите и корупцията.

Тяхната мисия е ясна: да се борят с финансови престъпления и да защитават парите на европейските данъкоплатци.

За престъпниците националните граници не са препятствие. Време е това да стане така и за прокурорите. Европейската прокуратура ще се превърне в решаващ фактор в борбата с трансграничните финансови престъпления.

Институцията ще допълва значимата работа на Евроюст и ОЛАФ, създавайки единен европейски подход при борбата с престъпления, засягащи финансовите интереси на ЕС.

Европейските прокурори имат изключително важна задача: те трябва да донесат справедливост в сфера, в която безнаказаността е често срещана и загубите са значими както за ЕС, така и за националните бюджети. Поради това, прокурорите трябва да бъдат независими, целеустремени и обстойни в техните разследвания.

Доволни сме, че въпреки предизвикателствата на пандемията, заедно успяхме да изпълним целта си новата прокуратура да заработи още тази година."

Европейската прокуратура ще бъде първата наднационална прокуратура, която работи във всички държави членки, участващи в засиленото сътрудничество и ще съчетава европейски и национални усилия за правоприлагане чрез единен, безпроблемен и ефикасен подход. Тя ще разследва и повдига обвинения за измами и други престъпления засягащи финансовите интереси на ЕС (така наречените 'PIF' престъпления, както са дефинирани в Директива (ЕС) 2017/1371).

Европейската прокуратура ще функционира като единна служба, ръководена от европейски главен прокурор, който работи с един европейски прокурор от всяка участваща държава - членка на ЕС. Най-малко двама европейски делегирани прокурори ще работят в съдебната система на всяка участваща държава членка и ще бъдат в тясно сътрудничество с централния офис в Люксембург.

Европейската прокуратура беше създадена, тъй като всяка година приходи от милиарди евро се губят вследствие на измами, включително трансгранични измами с ДДС. Това не са "дребни престъпления": Престъпниците, включително представителите на транснационалната организирана престъпност, всяка година се възползват и печелят, като заобикалят наказателно преследване. Това от своя страна подхранва корупцията и подкопава принципите на правовата държава.

За повече информация посетете страницата, посветена на Европейската прокуратура.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ел
    Ел Чапо
    0 0
    10:07, 29 сеп 2020
    Кьовеши, май, стана послушница на Тарторите в ЕС! Ни се чува, ни прави нещо! Сглобявала си екипа и се очаквало от догодина да прави нещо. Едва ли! Как примерно ще разследа корупцията на нашият Премиер, като Началниците на ЕС го хвалят за големи постижения в борбата с корупцията в България!(Смях сред информираните).
  • 2
    Мд
    мдааа
    0 0
    14:13, 29 сеп 2020
    българина така чакаше 500 години да го освободят. сега пак ще чака незнам си колко години вместо да види вината в себе си и да се промени. малък на изключително крадлив народ. това е истината. мога да споря със всеки. по всяко време. когато в един народ под 10 - 15 процента от населението са честни и трудови хора няма как да има промяна. за промяна чисто математически са нужни поне две- трети от народа. а народа в по- голямата си част негодува само и единствено понеже не е включен в схемата за крадене. когато включат някой - моментално млъква. това е БЪЛГАРИНА. ТЪПАК

Още новини

Последни новини