15 °C

Математик доказа, че пътуването във времето не създава парадокси

Пътуването във времето теоретично е възможно, без логически несъответствия, без парадокси от нарушаване на принципа на причинно-следствените връзки. Това доказа с математически модели студент от Университета в Куинсланд.

Студентът Жермен Тобар (Germain Tobar) изследва възможността за пътуване във времето под наблюдението на физика от Университета в Куинсланд д-р Фабио Коста (Fabio Costa).

Според класическата динамика, ако знаем състоянието на дадена система в определен момент, това може да ни разкаже цялата история на системата. Този принцип ни позволява да правим всичко - от изстрелване на ракети до други планети до симулиране на поток от течности, обяснява Тобар.

"Например, ако знам текущото положение и скоростта на обект, попадащ под силата на гравитацията, мога да изчисля къде ще бъде по всяко време", заявява студентът. "Общата теория на относителността на Айнщайн предсказва съществуването на вериги във времето или пътуване във времето, където едно събитие може да бъде както в миналото, така и в бъдещето, теоретично обръщайки изучаването на динамиката с главата надолу".

Досега няма нито една теория, която да съчетава Теорията на относителността с класическата физика. Понастоящем физиците твърдят, че двете теории не могат да бъдат верни едновременно. Въпреки това виждаме потвърждение и за двете.

Тобар коментира, че единната теория, която може да съчетае както традиционната динамика, така и Теорията на относителността на Айнщайн, е Свещеният Граал на физиката. "Запитах се възможно ли е математически  пътуването във времето?"

Тобар и д-р Коста заявяват, че са намерили начин да изчислят тази възможност, а "изчисленията може да имат очарователни последици за науката".

"Да кажем, че сте пътували във времето в опит да спрете нулевия пациент на COVID-19 да не се зарази с вируса", ​​обяснява Коста. "Ако обаче сте успели да спрете заразата на този човек - това би премахнало и мотивацията да се върнете и да спрете пандемията".

"Това е парадокс - непоследователност, която често кара хората да мислят, че пътуването във времето не може да се случи в нашата вселена. Някои физици казват, че е възможно, но логично е трудно да се приеме, защото това би повлияло на свободата ни да предприемаме произволни действия. Това би означавало, че можем да пътуваме във времето, но не можем да правим нищо, което да доведе до парадокс", разказва Тобар.

Но двамата изследователи твърдят, че тяхната работа показва, че нито едно от тези условия не се случва и е възможно събитията да се приспособят, за да станат логически съвместими с всяко действие, което пътешественикът във времето предприема.

Вселената ще се приспособи, събитията просто ще бъдат коригирани, за да са логически съвместими с това, което ще се случи в бъдеще според двамата физици. Описаният модел включва един опростен свят, в който причината и следствието са представени от билярдни топки, отскачащи една от друга, но авторите предполагат, че и по-сложната човешка среда работи по същия начин.

"В примера за нулевия пациент с коронавирус може да опитате да спрете нулевия пациент да се зарази, но по този начин вие ще хванете вируса и ще станете нулев пациент, или някой друг би го направил", обяснява Тобар. Въпреки че може да промените историята, това ще стане само по такъв начин, че все още ще съществувате и ще  сте пожелали да извършите такова пътуване, избягвайки всякакъв парадокс.

Изследователите са открили няколко нови математически процеса, които показват, че колкото и да се опитваме да създадем парадокс, събитията винаги ще се адаптират, за да избегнат нарушаването на принципа на причинно-следствените връзки.

"Обхватът на математическите процеси, които открихме, показва, че пътуването във времето със свободна воля е логично възможно в нашата Вселена без никакъв парадокс."

Примерът с пандемията може да накара потенциалните пътници във времето да се запитат дали пътуването си заслужава усилията. Тобар признава това, но твърди, че промените може да са непредсказуеми.

"Без значение какво сте направили, очевидните събития просто ще се калибрират около вас. Това би означавало, че независимо от действията ви пандемията ще настъпи, което ще даде на по-младото ви аз мотивация да се върне и да я спре. Колкото и да се опитвате да създадете парадокс, събитията винаги ще се адаптират, за да се избегне всякакво несъответствие".

Ако е възможно пътуване във времето във версия на парадокса на Ферми, защо пътешественици във времето от бъдещето не са ни посещавали, пита Стивън Лунц (Stephen Luntz) от IFLScience.

"Въпреки че пътуването във времето е логично възможно, може да има допълнителни ограничения", казва Тобар. "От друга страна събитията се коригират около всичко, което би могло да причини парадокс, така че парадоксът да не се случи, така че може би някой всъщност се е върнал, но не се е разбрало".

Вместо прикриване от задкулисно световно правителство, както настояват теоретиците на конспирацията, законите на физиката може би крият истината, коментира Стивън Лунц.

Тобар добавя, че тяхната работа не дава насоки как да се пътува във времето, но може да бъде все пак полезна по друг начин. Разработването на квантовата гравитация, теорията, която би обединила Общата теория на относителността и квантовата механика, е Свещеният Граал на съвременната физика. И макар новата статия да не помага пряко за намирането на квантовата гравитация, различните рамки за динамика, разработени в статията, могат да бъдат приложени към това търсене.

Справка: Reversible dynamics with closed time-like curves and freedom of choice
Germain Tobar and Fabio Costa
Published 21 September 2020 © 2020 Published by IOP Publishing Ltd
Classical and Quantum Gravity, Volume 37, Number 20, DOI: 10.1088/1361-6382/aba4bc

Източници: 

Young physicist ‘squares the numbers’ on time travel,  The University of Queensland

Mathematics Reveals Time Travel Is Logically Possible, But Not How To Do It, IFLScience

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Убедени сте, че някъде неизменно гори чистия пламък на доброто, колкото и да е нищожен той. Поставете се на мястото на другите и опитайте да разберете и най-покварените. Необходимо е да се прави разлика. Ще станете неимоверно надеждни, спокойни и оптимистично настроени, ако сте удовлетворени и щастливи от връзката си с партньора. Ще имате късмет с парите. Дори и друг да ви ги дава, ще ги имате предостатъчно.
26 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Действайте предпазливо и осмисляйте всяка своя следваща стъпка. Необходимо е да имате доверие в хората, с които работите и в труден момент да се допитате до тях. Имате добри шансове, но бъдете готови за неочаквано развитие на делата ви.
26 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Предвижданията ви са основателни и сте в състояние да ги реализирани, поне онази част, която касае вас самите. Късметът ще бъде с вас и мечтите ви ще се сбъднат, внасяйки настроение в душата ви. Бъдете по-толерантни към обкръжението си и не се превръщайте в досадници. Това отегчава.
26 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Професионалното ви развитие ще повиши доходите ви. Напрегнати сте и това се отразява на взаимоотношенията с колеги и роднини. Избягвайте конфликтите. С тях не доказвате нищо, а се хабите много. Ще получите нови предложения и възможности за партньорство с влиятелен човек.
26 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Привлича ви идеята да превърнете работата си в осъществена мечта. Имате организаторските умения, знания и контакти, и можете. Късметът също ще ви съпътства. Не пренебрегвайте задълженията си към близките ви и се съобразявайте с чувствата им. Споделете вечерта си с любим човек.
26 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ви ще бъде интересен и емоционално наситен. Вниманието на ви е погълнато от човек, чиито разбирания са сходни с вашите. Свързват ви общи интереси и ще предприемете стъпки към повече сближаване. Не е изключено да оставите работата си на заден план, но това не е препоръчително. Бизнес-делата ви изискват също внимание и работа. Грижете се и за близките си.
26 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Всичко, с което се захванете ще бъде успешно. Доволни ще останат онези творчески личности, които поставят щастието на другите, като водещо начало. Към тях съдбата ще бъде благосклонна, защото те са намерили верния път. Ако имате здравословни проблеми денят предлага успешното им разрешаване. Потърсете алтернативни решения.
26 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Радвайте се, желайте доброто на другите и ще се чувствате прекрасно благодарение на успехите, които бележите в личния си живот. Не се доверявайте безрезервно на колегите си, някой може да ви навреди. Необходимо е да се движите повече, ако започнете диета днес ще постигнете добри резултати.
26 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес правете повече добрини. Те ще се припомнят в подходящ момент, и това ще увеличи успехите ви. Приятелска сбирка ще ви разведри и донесе повече настроение. Случайно запознанство е възможно да прерасне в трайна връзка за неангажираните от вас.
26 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Като хора обичащи предизвикателствата и днес няма да пропуснете да бъдете там, където се случва всичко интересно. Захващате се с нещо, което ви се струва достатъчно перспективно и същевременно интересно. Умеете да привличате други хора за кауза, в която вярвате и за която работите. В личен план ви предстои интригуващо запознанство.
26 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Запазете добрия тон, за да не се поставите в деликатна ситуация. Овладейте емоциите си и свършете работата си без да ви се налага да влизате в пререкания с когото и да било. Нечия подкрепа ще внесе увереност в силите ви и ще ви помогне по-добре да организирате намеренията си за деня.
26 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Делови успехи ще бележат тази седмица. Финансовото ви благосъстояние значително ще нарасне най-вече благодарение на усилията, които сте положили в миналото. Направете близките си съпричастни на успехите си.
26 окт 2020
Последни новини