Национален парк на Тайланд реши радикално проблема с боклука

Да оставите собствените си боклуци в планината и особено в национален парк е укоримо и дори престъпно поведение към природата.

Превъзпитанието на такива индивиди е трудно, но ето, че в Тайланд са намерили решение - властите в популярния национален парк Као Яй близо до Банкок започват да изпращат по пощата боклуците обратно на тези, които са ги оставили в парка, съобщава в facebook министърът на околната среда на Тайланд, цитиран от BBC News.

Може би би било хубаво да се въведе подобна инициатива и у нас, но проблемът е, че е необходимо пълно наблюдение, за да се идентифицират „собствениците“ на боклука.

Боклукът, който туристите оставят в природните резервати, не само разваля красотата на пейзажа, но може да навреди както на околната среда, така и на животните, които определено ще се заинтересуват дали става за храна.

В Тайланд да се замърси национален парк е престъпление с присъда до пет години затвор. Очевидно заплахата от такова сурово наказание, както и глобите не са достатъчна спирачка за посетителите на парка и затова властите са стигнали до тази оригинална и възпитателна идея - да връщат боклука, който са оставили.

Тъй като всеки турист трябва да посочи домашния си адрес на входа на Као Яй, за служителите на парка не е трудно да установят на кого да изпращат „забравените вещи“ по пощата.

Многобройните туристи в Националният парк Као Яй вече ще трябва да внимават къде оставят отпадъците си. 

Някои нарушители вече са започнали да получават такива колети, в които освен пластмасовите бутилки, чаши, кенчета и опаковки, има любезна бележка „Забравихте това в парка“, но данните на нарушителите не съвсем любезно се изпращат в полицията.

Плакати на входа на парка предупреждават за новия начин за наказание на тези, които хвърлят боклуци, така че неприятният колет не трябва да изненадва никой.

Националният парк Као Яй, един от най-старите национални паркове в Югоизточна Азия, обхваща повече от 2000 квадратни километра гори и пасища в централен Тайланд.

Повече от 50 километра пешеходни и колоездачни пътеки се извиват през природния резерват, а множеството му водопади включват 150-метровия Haew Narok и 20-метровия Haew Suwat, увековечени във филма на Дани Бойл „Плажът“.

Паркът също така приютява разнообразни представители на дивата фауна като мечки, гибони, слонове и носорози.

Източник: nauka.offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини