В Могилица повече от 20 години се борят за кооперативните си гори. Ще искат оставки

Изображение 1 от 4

    Жители на родопското село Могилица повече от 20 години се борят, за да възстановят над 34 хиляди декара кооперативни гори. Те настояват за законодателни промени, които да им позволят да върнат собствеността си. Членове на Потребителна кооперация "Новак" дори протестираха наскоро с искане за решаване на проблема.
    Мехмедалин Бомбалов се бори за възстановяването на кооперативните гори в Могилица повече от 20 години. Превърнал е това в своя кауза. За собствеността си нямат официални документи. Затова настояват за законодателни промени. "Без промяна на Закона, без изменение и допълнение на Закона, не е възможно да се възстановят горите. И понеже толкова много съм се занимавал, аз се принудих сам да направя едно проучване за цялата област и за цялата страна. И съм установил, че в Смолянска област са възстановени по-малко от една четвърт от подлежащите на възстановяване. А невъзстановените са над милион и петстотин хиляди", казва Бомбалов, който е член на УС на ПК "Новак" в с. Могилица.
    Хората го потвърждават. "Горите, които сме имали нашата фамилия са внесени в кооперацията. Явно тогава не са дадени документи, когато са купували горите и нямаме никакви документи със които да докажем. И сега не ни ги връщат горите", допълва Слав Башов.
    По изчисленията на Бомбалов от това, че горите не са върнати, кооперацията губи хиляди. "Годишната пропусната полза е между 900 хиляди и милион на година, пропуснати ползи, за това че не ги ползваме. За нас това е основен поминък и това, че не ни ги възстановяват нашите деца и внуци са по цяла Европа да си търсят прехраната", казва Бомбалов.

    В официално становище от Министерството на земеделието и горите отговарят че: "Кооперацията не се е възползвала от нито една от регламентираните в закона възможности за подаване на заявление за възстановяване в Общинската служба по земеделие. Членовете на кооперацията не са се възползвали и от специалната процедура, регламентирана в ЗВСГЗГФ, даваща възможност на лица, чиито документи за право на собственост са изгубени или унищожени не по тяхна вина, да възстановят имотите си. С оглед гореизложеното е видно, че член-кооператорите на Потребителна кооперация „Новак”, с. Могилица, не са се възползвали от предоставените възможности за заявяване по административен или съдебен ред на претендираните имоти, което обстоятелството не обосновава необходимост от законодателни промени".
    Членовете на кооперацията не приемат този отговор. Изпратили са жалба до европейските институции и се готвят за нови протести с искане за оставка на земеделския министър и цялото правителство.

    Величка Петкова

     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Последни новини