4 танцови клуба от Първомай участваха във фестивала "Хайдушка софра"

Изображение 1 от 4

    Кина Алексиева от Танцов клуб „Тракийка“ – Първомай спечели наградата за най-възрастен участник на провелия се в събота VII фестивал „Хайдушка софра“ в Хасково.

    4 клуба от община Първомай се включиха в надиграването, което няма конкурсен характер, но е с много заряд и настроение и стана едно от първите събития, връщащи ги към живот. В Хасково се събраха около 650 танцьори от 38 клуба на страната, между които бяха „Евридика“, „Марица“ – деца и „Марица“ – възрастни и „Тракийка“ от Първомай.  

    Фестивалът по традиция се провежда през пролетта, но тази година беше отложен заради епидемичната обстановка. Организитор е Клубът за български народни танци "Фъртуните на Мишо" с ръководител Мишо Кадиев, със съдействието на община Хасково и се провежда се под егидата на Асоциация на хореографите в България.

    Фестивалът започна с дефиле от паметника на Капитан Петко войвода, мина през централната градска част и стигна до площадка „Спартак“, където танцьорите извиха хора. Събитието официално беше открито с приветствия към изпълнителите и гостите от организатора на фестивала Мишо Кадиев и заместник-кметът на община Хасково Мария Вълчева. Веднага след това започнаха фолклорни изпълнения, които продължиха до  късния следобед.

    Участниците се представиха с две хора. В антракта бяха предвидени изпълнения на майстора на граовските песни Димитър Лукарски. Всеки клуб получи подаръци, плакети и грамоти за участие от Община Хасково и Клуб за български народни танци "Фъртуните на Мишо", а за всеки участник бяха осигурени храна, вода и подарък. Отличени бяха ръководителите на клубове, които са взели участия на всички издания на фестивала. Сред тях бе и Мария Иванова – ръководител на три формации – „малките“ и „големите“ „Марици“ и ТК „Веселие“ от село Плодовитово.  По време на събитието бе обявена и благотворителна инициатива в подкрепа лечението на болно дете.

    По традиция фестивалът завърши с хайдушка софра, която тази година донесе изненада за хореографа Мария Иванова. Спазвайки обичая, главният „виновник“ за фестивала, Мишо Кадиев покани Мария Иванова и съпруга ѝ Тихомир за кумове на предстоящата му сватба. Питата беше заменена с торта, но ракията присъстваше в ритуала по канене на кумове, а изпълнението му развълнува всички присъстващи танцьори от клубовете.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини