14 °C

100 години от рождението на поета Йордан Петков

                   В развитието на културния и духовен живот на Кърджали след 1950 г.  важно място заема името на поета Йордан Митов Петков. Роден на 21 септември 1920 г. в с. Старо село, Врачанско в семейството на честни и трудолюбиви хора и останал свързан завинаги с Кърджали.

               Завършва начално образование в родното си село. Още тогава той проявява своите поетични и творчески качества, като взема участия в различни литературни прояви.  Продължава образованието си в с. Царевец, Врачанско, където завършва трети прогимназиален клас и продължава обучението си във Врачанската мъжка гимназия, която завършва през 1940 г.. Като ученик, той започва да пише и първите стихове, които публикува в ученическия вестник „Национален подем“ и сп. „Българска реч“, в което през 1938 г. е отпечатано и неговото първо стихотворение „Ти бавно отмина“.  Първоначално започва да се подписва под дописките и съобщенията с псевдоним „Доктор Га“, а по късно своите поетични опити подписва с различни псевдоними като: „Еделвайс“, „Мечкарски“, Петьов“, „Митов“, „Йордан Еделвайс“. Същевременно там  разгръща и силна антифашистка дейност, като член на редакционната колегия на вестника при гимназията и е представител на прогресивната селска младеж. Взема активно участие в читалищния живот, както в родното си село така и във Враца, свири в духовата музика, включва се в театралния кръжок на гимназията и четиригласния хор на същата.

                    Завършването на неговото средно образование е белязано от началото на Втората световна война. Постъпва в Школата за запасни офицери в Долни Лозенец  и се уволнява през 1942 като офицерски кандидат. След уволняването си кандидатства право в СУ "Климент Охридски",  но поради липса на средства не успява да се запише за студент. Войната бушува с пълна сила и той е мобилизиран през 1943 г., като до края на войната продължава да служи в армията. Победата на 9 септември 1944 година посреща, като мобилизиран на брега на река Дунав край Никопол. Взема участие в създадения войнишки комитет за завземането на властта и арестуването на реакционните командири. През зимата на 1945 година е издигнат за работен командир на мостовата рота към I-ва гвардейска инженерна дружина на Първа Гвардейска Народоосвободителна дивизия София, под командването на Славчо Трънски, а през 1947 г. е преместен за командир на рота в Пловдив. През 1948 г. поделението е преместено в Кърджали и Йордан Петков е назначен за негов командир. В периода 1949-1950 г. завършва Военно-техническата академия и след завръщането си изпълнява и длъжността на дивизионен инженер. Напуска армията през 1953 г.  и продължава трудовата си дейност първоначално като инженер по взривните дейности в Совболстрой – Кърджали, а от 1955 г. е назначен за заместник началник на строежа на ОЦК – Кърджали. От 1956 г. постъпва на работа в ОЦК – Кърджали и е заемал различни длъжности, работи и на рудник „Еньовче“.

                   Едновременно със служебните си задължения, Йордан Петков намира време и вдъхновение да пише. Живот изпълнен с лишения и страдания, изпитал радост и страдания, преминал през ужаса на войната, утвърдил се като достоен и честен човек и уважавана личност. Всичко това намира отражение в творчеството му, пречупено през призмата на неговото житие.

                   Негови стихотворения и поеми са публикувани в почти всички наши централни и местни вестници и списания "Народна армия", "Работническо дело", "Литературен фронт", "Нов живот" и други. През 1945 година негови стихове са включени в "Антология 9-ти септември", през 1963 година в сборника "Ято в полет",  през 1964 година в "Гласове от юг". Представени са и в сборника издаден в Северна Осетия "Любимият ми Кърджали" (1966) в литературни сборници "Родопи". Гласове от Родопите (1968) в сборника "Поезия 77".

                    През 1965 година излиза и първата му стихосбирка "Заводски делници", след това "Чистата съвест на хляба". Заедно с Борис Левов подготвя книга в която описва в публицистична форма историята на ОЦЗ, излязла от печат през 1970 година. "Имаме а нямахме".

                    Участва конкурс на ГПУ на БНА през 1960 година печели II-ра награда. През 1978 година е награден със значка "Отличие за читалищна дейност" и грамота. По случай 50-годишнината му е награден с орден "Кирил и Методии" - III степен.

                     Йордан Митов Петков продължава активна творческа дейност и след своето пенсиониране. Той подготвя и издава няколко книги, продължава да публикува свои стихове, епиграми, статии в печата.

                     През 1998 г. публикува книгата "Писма до Кърджали" - съдържаща писма и спомени на видни поети и писатели, приятели на автора. Работи и върху книгата "Всичко ми говори" с подзаглавие"Пътят на живота". През 2002 г. е подготвил за издаване стихосбирката "Неизпята душа", през 2005 г. излиза от печат и книгата "Началото, преживяното и още нещо.... ", през 2006 г. издава книгата „Покой за тебе няма“, а през 2009 г. излиза и последната му книга „Лебедова песен“.

                    В Държавен архив – Кърджали се съхранява богат личен фонд на поета Йордан Петков. Документите са дарени лично от него през годините, оформени в четири постъпления със 187 архивни единици  и обхващат периода от 1932 г. до 2010 г.. Документите от фонда, описват не само неговият живот и представят творчеството му, но са и ценен извор на информация за културно историческото развитие на града и региона.

                   Един съвременен будител, чието творчество може да бъде вдъхновение  и пример за поколенията и нека, както пише поета в своето стихотворение „Порив“,  публикувано в стихосбирката „Неизпята душа“ – „…Да бъдат моите дела и мисли вестители на нещо по красиво“.

                    Почит и преклонение пред живота, творчеството и личността на Йордан Петков.

  Изготвил:

  Гергана Димитрова

  началник отдел „Държавен архив“ - Кърджали

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 26.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Убедени сте, че някъде неизменно гори чистия пламък на доброто, колкото и да е нищожен той. Поставете се на мястото на другите и опитайте да разберете и най-покварените. Необходимо е да се прави разлика. Ще станете неимоверно надеждни, спокойни и оптимистично настроени, ако сте удовлетворени и щастливи от връзката си с партньора. Ще имате късмет с парите. Дори и друг да ви ги дава, ще ги имате предостатъчно.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Действайте предпазливо и осмисляйте всяка своя следваща стъпка. Необходимо е да имате доверие в хората, с които работите и в труден момент да се допитате до тях. Имате добри шансове, но бъдете готови за неочаквано развитие на делата ви.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Предвижданията ви са основателни и сте в състояние да ги реализирани, поне онази част, която касае вас самите. Късметът ще бъде с вас и мечтите ви ще се сбъднат, внасяйки настроение в душата ви. Бъдете по-толерантни към обкръжението си и не се превръщайте в досадници. Това отегчава.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Професионалното ви развитие ще повиши доходите ви. Напрегнати сте и това се отразява на взаимоотношенията с колеги и роднини. Избягвайте конфликтите. С тях не доказвате нищо, а се хабите много. Ще получите нови предложения и възможности за партньорство с влиятелен човек.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Привлича ви идеята да превърнете работата си в осъществена мечта. Имате организаторските умения, знания и контакти, и можете. Късметът също ще ви съпътства. Не пренебрегвайте задълженията си към близките ви и се съобразявайте с чувствата им. Споделете вечерта си с любим човек.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Денят ви ще бъде интересен и емоционално наситен. Вниманието на ви е погълнато от човек, чиито разбирания са сходни с вашите. Свързват ви общи интереси и ще предприемете стъпки към повече сближаване. Не е изключено да оставите работата си на заден план, но това не е препоръчително. Бизнес-делата ви изискват също внимание и работа. Грижете се и за близките си.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Всичко, с което се захванете ще бъде успешно. Доволни ще останат онези творчески личности, които поставят щастието на другите, като водещо начало. Към тях съдбата ще бъде благосклонна, защото те са намерили верния път. Ако имате здравословни проблеми денят предлага успешното им разрешаване. Потърсете алтернативни решения.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Радвайте се, желайте доброто на другите и ще се чувствате прекрасно благодарение на успехите, които бележите в личния си живот. Не се доверявайте безрезервно на колегите си, някой може да ви навреди. Необходимо е да се движите повече, ако започнете диета днес ще постигнете добри резултати.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес правете повече добрини. Те ще се припомнят в подходящ момент, и това ще увеличи успехите ви. Приятелска сбирка ще ви разведри и донесе повече настроение. Случайно запознанство е възможно да прерасне в трайна връзка за неангажираните от вас.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Като хора обичащи предизвикателствата и днес няма да пропуснете да бъдете там, където се случва всичко интересно. Захващате се с нещо, което ви се струва достатъчно перспективно и същевременно интересно. Умеете да привличате други хора за кауза, в която вярвате и за която работите. В личен план ви предстои интригуващо запознанство.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Запазете добрия тон, за да не се поставите в деликатна ситуация. Овладейте емоциите си и свършете работата си без да ви се налага да влизате в пререкания с когото и да било. Нечия подкрепа ще внесе увереност в силите ви и ще ви помогне по-добре да организирате намеренията си за деня.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Делови успехи ще бележат тази седмица. Финансовото ви благосъстояние значително ще нарасне най-вече благодарение на усилията, които сте положили в миналото. Направете близките си съпричастни на успехите си.
  26 окт 2020
  Последни новини