Държавата не е предприела нито една мярка в подкрепа на 800 хил. самонаети и неформални работници

От началото на епидемията от Ковид-19 държавата не е предприела нито една мярка в подкрепа на самонаетите и неформалните работници. Това сподели на среща с вицепрезидента Илияна Йотова ръководството на Синдиката на самонаетите и неформалните работници. Около 800 хил. са самонаетите и неформалните работници в България.

Сред тях са: надомни работници, улични търговци, здравни работници, учители, преводачи, артисти и хора с увреждания, както и наети надомни и домашни работници. Те останаха без доходи, включително и наетите в надомна работа. Само 10% от тях са получили обезщетение за безработица, тъй като нямат трудови договори , посочи Виолета Златева, председател на ССНР.

Като неотложна мярка Златева предлага помощ от 320 лв. за всеки, който се е регистрирал като такъв работник - сумата е изчислена на базата на средния доход, който те получават. Сред обсъдените мерки бяха и облекчен достъп до кредити, осигуряване на поръчки от държавата, изпълнение на обещанието за изкупуване от държавата на продукцията им.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини