ОПЕК очаква по-голям спад в търсенето на петрол на фона на пандемията от коронавирус

Световното търсене на петрол през 2020 година ще спадне по-рязко, отколкото се очакваше, заради коронавируса, а освен това догодина ще се възстанови по-бавно от първоначално прогнозираното, съобщи днес Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), цитирана от Ройтерс и ТАСС.

Тази година глобалното търсене ще намалее с 9,46 милиона барела дневно до 90,2 милиона барела дневно, уточни ОПЕК в месечния си доклад. Миналия месец прогнозата бе за спад с над 9,06 милиона барела на ден.

Цените на петрола се сринаха, тъй като кризата с коронавируса удари пътуванията и икономическата активност. Макар някои страни да разхлабиха ограничителните мерки, което позволи на търсенето да започне да се възстановява, нарастващият брой нови случаи на зараза и по-високият петролен добив се отразиха неблагоприятно на цените.

ОПЕК освен това намали прогнозата си за търсенето през 2021 година, очаквайки вече повишаване на потреблението с 6,62 милиона барела дневно или с 370 000 барела по-малко спрямо оценката миналия месец.

Петролните запаси на развитите страни през юли са били на равнище 3,2 милиарда барела, което превишава средния показател за последните пет години с 261 милиона барела, допълва ТАСС.

Страните членки на ОПЕК през август са увеличили добива със 760 000 барела дневно до 24,05 милиона барела дневно главно заради производството в Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Кувейт.

Растежът обаче е по-малък от заложеното в плановете за разхлабване на ограниченията по сделката за намаляване на добива, затова през август споразумението на ОПЕК е изпълнено на 103 процента, уточнява ТАСС.

От 2017 година, заедно с Русия и редица други страни, ОПЕК регулира предлагането на черно злато по споразумението, известно като ОПЕК+, което цели да вдигне цените и да намали колебанията на петролния пазар.

Споразумението ОПЕК+ за свиване на производството на петрол в сегашния си вид е в сила от май. До края на юли страните от групата намалиха добива с 9,7 милиона барела дневно, като квотата на всяка бе орязана с 23 процента от базовото равнище. От август съкращенията бяха смекчени, а до края на годината те ще бъдат само 7,7 милиона барела на ден.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини