11 °C

Тази година Венеция е неповторима

Изображение 1 от 2

  Препълнени площади, улици, музеи. Препълнени мостове, корабчета и магазини. Така изглеждаше Венеция преди пандемията. Днес тя е друга. Мнозина хотелиери и търговци страдат. Но за окото Венеция е истинска наслада.

  Опашката от посетители пред катедралата "Сан Марко" отново се извива чак зад ъгъла. На пръв поглед всичко е по постарому. Но при повторно вглеждане се вижда, че хората не са толкова много. На опашката те са поне на метър разстояние един от друг. И площадът пред катедралата е полупразен. Туристите постепенно се завръщат в града, но те далеч не са толкова много, както преди пандемията. Из града се чува най-вече немска реч и малко френска. Туристите от САЩ и Китай все още нямат право да влизат в Италия.

  Преди пандемията Венеция се намираше пред истински колапс. Годишно градът посрещаше 24 милиона дневни посетители и отчиташе 12 милиона нощувки. Това доведе до абсурдно повишаване на цените, а населението на града постепенно спадна до 50 000 души. Поне 10 000 венецианци напуснаха старата част на града. Граждански инициативи от години се борят за повече жилищна площ под наем и ограничаване на туристическия приток. Градът дори смяташе да въведе туристическа такса на стойност между три и осем евро на човек, но след отлива, предизвикан от пандемията, решението бе отложено.

  Първо наводнение, а после пандемия

  "Такава ситуация не сме имали никога досега: бяхме двойно наказани - първо голямото наводнение през ноември и след това локдауна", казва Фабио Пила, който от 40 години работи като гондолиер. "Изкарвам най-много 10% от приходите, които съм имал предни години", казва той. Много от колегите му съвсем се отказали от професията.

  Но не всички се борят за връщането на туристите. Архитект Джовани Леоне е председател на инициативата "Дове", обединяваща бизнесмени, занаятчии и жители на Дорзодуро, един от кварталите на Венеция. Тази инициатива иска да се превърне в контрапроект на масовия туризъм и да привлича повече млади студенти и местни хора към града.

  "Венеция не е театрален декор. Тук човек трябва да дойде, да поживее, да се среща с хората и сам да види какъв е животът при нас", казва Луизела Ромеро, която работи като екскурзоводка и подкрепя инициативата "Дове". Никой от живеещите в квартала не е привърженик на неконтролирания наплив от туристи. Дори един продавач на сувенири от Бангладеш им се е наситил. Той признава, че сега продава много по-малко от преди, но от туристите, които пристигали с големите круизни кораби, така или иначе нямало никаква полза. Те само снимали сувенирите и си заминавали без да купят нищо.

  Много от търговците страдат

  На прочутия мост "Риалто", който е задължителен декор за снимка при всеки чужд турист, също е спокойно. Обикновено там човек едва се разминава от туристи. Сега голяма част от магазинчетата по моста са затворени. "Не зная дали ще оцелея до края на годината", казва собственикът на малък магазин за обувки.

  Сред хотелиерите ситуацията също е критична. Андреа Меана ръководи малък хотел край фериботната спирка "Св.Тома". Хотелът иначе винаги е запълнен, а сега страда от недостиг на туристи, макар той да е понижил цените на нощувките от средата на юли, когато падна карантината. "Изкарваме само 15% от онова, което печелехме преди", казва той. Щастлив е, че семейството му има винарна, чиито приходи сега са добри, макар и да не успяват да компенсират всички загуби. Андреа Меана обаче е противник на въвеждането на туристически такси. Според него, градът трябва да остане отворен за всички желаещи, включително и за онези, които не разполагат с много пари.

  Това лято Венеция е радост за окото

  "Сигурно е, че животът ни вече няма да е същият. Но едно е ясно: нямаме нужда от круизните кораби. От тях - полза никаква, само дето унищожават лагуната", казва той. А най-големият проблем, според него, е това, че покрай платформи за краткосрочно отдаване на жилища под наем като Airbnb цяла Венеция се е превърнала в нещо като гигантски хотел. "Това трябва много бързо да се промени", казва той.

  В момента във Венеция няма круизни кораби, а много от жилищата, отдавани през Airbnb, са празни. Градът сякаш преоткрива себе си. Едно е ясно: през тази есен Венеция е едно неповторимо преживяване.

  Източник: Дойче веле

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 23.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Усърдието в работата и във всичко, с което се занимавате днес ще има видими резултати. За да сте в синхрон с енергиите на деня, станете по-търпеливи, потиснете егото си и избягвайте ненужните спорове. Дайте път на творческите си виждания и следвайте сърцето си. Предстоят желани развития в интимната сфера.
  23 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес вършите добре всичко, с което се захванете. Прозрач-ността на целите ви много ви помага при осъществяването им, по-ради което никой от заобикалящите ви няма съмнение какво точно искате. Организацията ви е на ниво, затова можете да се надявате на добри резултати. Постарайте се да отделите от времето си и за човека до вас, нека той не се чувства пренебрегнат.
  23 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Съдбата ще ви предложи всичко онова, от което се нуждаете днес. В службата ще се вслушват в предложенията ви, зачитайки опита и умението ви да се сработвате с колегите. Имате планове, голяма част от които ще отсеете и ще пристъпите към реализацията им. Позабравени чувства също ще изплуват на повърхността.
  23 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Очаква ви динамичен и успешен работен ден. С деловите си партньори ще стигате бързо до общи решения и резултатите няма да закъснеят. Ако стихията ви е търговията бъдете предпазливи. Имайте предвид, че начинанията свързани с чуждестранни партньори е възможно да претърпят промени. Момента е подходящ за стабилизиране в личен план.
  23 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Не ангажирайте вниманието си с маловажни неща. Отговорността ви изисква да се концентрирате върху непосредствената си работа. Бизнесът ще ви носи очакваните резултати, изненади не се предвиждат. С партньор от миналото си е възможно да възобновите стара връзка, интересът ви към него набира преднина.
  23 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  От доста време изчаквате подходящия момент за решаваща стъпка в професионалните ви дела и днес ще ви се отдаде възможност да я осъществите. Предпочитате да не рискувате и това може да стане причина за противоречия между вас и партньорите ви, но в крайна сметка вие ще се окажете прави. Предстои ви стабилизация във финансово отношение.
  23 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Анализирате в дълбочина делата, с които се занимавате и сте в състояние да предвидите кое е следващото нещо, което следва. Хората около вас се осланят на този факт, но не допускайте вие да носите отговорност и вместо тях. На някои от вас предстои пътуване в чужбина, което е свързано с много предизвикателства за вас, но и доста дивиденти.
  23 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Загърбвате стари неща, които ви носят само тревоги и тръгвате по съвършено нов път, където ви очакват немалко шансове, стига да съумеете да ги използвате както трябва. Имате завидното свойство бързо да се приспособявате и това занапред ще ви бъде само от полза. Вашата тайнственост привлича представител на другия пол, опитайте се да балансирате нещата.
  23 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
  23 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Бъдете предпазливи при боравенето с пари. Има голяма вероятност да ги загубите или да ви измамят по някакъв начин. Успехът в работата ви е неизбежен, особено ако става дума за проект, по който отдавна работите. Жизненият ви потенциал е на много добро ниво, но поради различни обстоятелства сте склонни към грешки и значителни пропуски.
  23 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Гледате обективно на заплетена ситуация на работното си място и се опитвате да намерите подходящ начин за решаването й. Това ви издига в очите на околните, особено на онези, които не осъзнават сериозността на положението. Сътрудничеството ви с колега ще бъде ползотворно само при условие че приемате мнението му за равносилно на вашето и сте готови на компромиси.
  23 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Възможно е да изпаднете в колебания. Податливи сте на импулси, каращи ви да свършите на мига всичките си задачи, но в следващия момент възниква друго и това забавя темпото ви. Каквото и да усещате, нещата ще се случват. Решавайте проблемите в движение и мислете позитивно, без да таите гняв в душата си към никого.
  23 яну 2021
  Последни новини