ЕЦБ запази нулевата си водеща лихва

Европейската централна банка (ЕЦБ) остави без промяна лихвите си на исторически ниски равнища на фона на последиците от пандемията от Ковид-19, предадоха световните агенции, позовавайки се на говорител на институцията.

Лихвата по рефинансирането остава 0 на сто, а по депозитите - минус 0,5 на сто.

ЕЦБ днес запази непроменена паричната си политика, но икономическото възстановяване губи инерция и силното евро подкопава инфлационните очаквания. На този фон се очаква ръководителката на институцията Кристин Лагард да подготви почвата за повече стимули на по-късен етап, отбелязва Ройтерс.

Чрез огромните си усилия да спре историческия икономически спад в еврозоната тази пролет ЕЦБ си осигури време да позволи на правителствата да приложат техните мерки срещу кризата и на собствената си изключително либерална политика да подейства на реалната икономика. Спънките пред възстановяването след спада на икономиката с 12 процента през второто тримесечие обаче се оказаха по-големи от очакваното и според икономистите ЕЦБ ще трябва да вземе мерки евентуално през декември.

Управителният съвет продължава да е готов за корекция на всичките си инструменти, ако е необходимо, за да гарантира, че инфлацията се движи към целта си по устойчив начин, заяви ЕЦБ след дългоочакваното решение.

Проблемът е, че най-новите данни очертават отслабващо инвеститорско и потребителско доверие на фона на скок на новите случаи на коронавирус, като мнозина се опасяват от нови ограничения на нормалния живот.

Инфлацията остава отрицателна, засилвайки засилва опасенията, че очакванията за дългосрочния растеж на цените също са понесли удар.

Това е от изключително значение за ЕЦБ, която не постига целевата инфлация от 2 процента през последните седем години, което пък хвърля съмнение върху надеждността на набора от мерки. Те са радикални, но въпреки това не успяват да постигнат целта. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини