18 °C

Излезе от печат новата книга на учителя по математика Вълчо Милчев.

  Книгата е озаглавена „Генериращи функции и покрития на лентови решетки”. Издаде я издателството УНИМАТ на Съюза на математиците. Редактор е професор Петър Бойваленков. Той е доктор на математическите науки, заместник директор на Института по математика и информатика на БАН и заместник председател на Съюза на математиците в България. Книгата е предназначена за ученици с повишен интерес към математиката, а също и за учители на такива ученици.

  В „Генериращи функции и покрития на лентови решетки” са включени приложения на линейно-рекурентни редици и пораждащи функции към преброяване на покрития на лентови (ивичести) решетки. За тези редици са изведени рекурентни и експлицитни (явни) представяния. Доказани са някои нови формули и зависимости относно броя на различните покрития и броя на използваните плочки.

  „Благодаря на редактора на книгата проф. Петър Бойваленков, с когото за четвърти път работим заедно за издаването на книгите ми, на бившите ми ученици от школата по математика Цветелина Карамфилова и Иван Герганов, които прочетоха ръкописа и дадоха идеи за някои промени в него. 

  Извън математическото резюме искам да направя едно специално  посвещение: на жена ми Нина, на племенниците Васил, Радка и Ралица, на приятелите, които след тежкия здравословен проблем, който ме сполетя внезапно, направиха и невъзможното, за да бъда днес в този живот и в този свят и без което тази книга нямаше да има шанс да се появи.”

  Вълчо Милчев е роден в Крумовград през 1950 г. Завършил е СУ „Свети Климент Охридски”, специалност „Математика - производствен профил” и ПУ „Паисий Хилендарски”, квалификация „Учител по математика”.

  От 1973 г. до 1977 г. е учител по математика в СУ „Васил Левски” в Крумовград. С първите си два випуска започва разработка на научно-изследователски проекти, класирани тогава на трето място в страната. Следва дълга раздяла с математиката и училището чак до 2006 г., когато започва работа в СУ „Петко Рачов Славейков”. Темите в книгите му са вдъхновени от работата му по подготовката на учениците.

  Милчев и учениците му имат общо 31 статии и над 15 авторски задачи, част от които в съавторство, в математически списания в България, САЩ, Канада, Испания и Русия. А от 2018 г. името му е вече в световната математическа енциклопедия Neil Sloane's Online Encyclopedia of Integer Sequences. Негови книги в областта на математиката са: „Линейно-рекурентни редици и диофантови уравнения от втори ред”, 2013, „Салфетките на Питагор” (Изследователски сюжети от Ученическия институт), 2016, „Математически миниатюри за Фибоначи, Микел, домино, граф, чевиани”, 2019.

  Международните постижения на учениците му: златен медал от Expo-Sciences Europe 2012 в Русия; първо, второ и трето място от участията в Международния конкурс „Математика и проектиране” в Москва; участие в екипа на България в Световното младежко научно изложение “International Expo Science” в Абу Даби; бронзов медал от световния математически форум в Хонконг; участия в европейските конференции за млади учени Euromath в Австрия, Гърция, България, Кипър, Румъния. Много от учениците му са отличени в националните конкурси „Млади таланти” и от ученическите секции на Пролетните конференции на Съюза на математиците в България.

  Вълчо Милчев е награден с почетен плакет за 15-годишнината на Ученическия институт по математика и информатика в България, 2015 г. Преди това, през 2010 г., по време на Пролетната конференция на СМБ получава и наградата на Международната фондация “Св.Св. Кирил и Методий”, популярна като „учител на годината по математика”, за работата му с младите математически дарования. През 2018 г. е удостоен с почетното отличие на МОН „Неофит Рилски”.     

  Нешка Шопова

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 20.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Снабдете се с повече информация, отнасяща се до професионалните ви проекти. Амбициите ви са осъществими, но трябва повече работа. Отлагайки нещата, няма да постигнете напредък, за това съчетайте усилията си с човек от обкръжението ви. Увереността, с която печелите доверие ви помага да сте в крак с новостите.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Работата ви ще е много днес, затова бъдете пределно концентрирани. Опитайте са да свършите всичко, което се изисква от вас. Възможно е околните да ви занимават със странични проблеми, но не позволявайте това да се случи. Нямате основания да се съмнявате в искреността на свой близък.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Пристъпвате към осъществяването на свой проект, върху който работите от доста време. С изявите си ще впечатлите хора, които бихте желали да имате за партньори. Ще последват препоръки и добри предложения. Не си губете времето с човек, имащ други предпочитания. Ако трябва да правите компромиси, не се колебайте.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Не прекалявайте с пазаруването днес, тъй като финансовото ви състояние не е завидно. Помислете за отношението си към околните, дали това е най-доброто, на което сте способни. Опитайте се да приемете неприятни новини хладнокръвно, без излишни емоции.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Имате много добър късмет днес и ще получавате потвърждение за това на всяка крачка. Денят е подходящ за рисковани авантюристични начинания, като ако не спечелите много, то е сигурно че няма и да загубите, а изживяванията които ви предстоят наистина си заслужават опита. Доброто ви настроение се отразява много благотворно на атмосферата у дома.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес ще бъде добър ден за вас, особено по отношение на личния ви живот. Приятната новина, която ще чуете, ще ви накара да летите от радост. Очакват ви хармонични отношение с вашия любим човек. Пожелайте си тези хубави моменти да не ви напускат никога. Работата ще ви се стори досадна, но ще се справяте без усилия.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Обичани сте и днес отново ще получите потвърждение за любовта на човека, с когото споделяте общи интереси и други вълнения. Работещите с документи и пари да повишат вниманието си, всяка разсеяност би им струвала скъпо. Предложения, свързани с бъдещи реализации ще ви накарат да предприемете и съответните действия.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Пред вас се разкриват перспективи, които ви помагат с лекота да постигате целите си. Умеете да говорите убедително и това ви прави предпочитани и интересни, а също и успешни. Не пренебрегвайте мнението на колегите си, в даден момент ще ви бъде полезно и ще ви подтикне към действия.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  В повече работа ще премине деня ви. Срочни ангажименти и семейни задачи ще ви подтикнат да потърсите и друга възможност за справяне с проблемите си. Но, ако в нечие присъствие откриете дразнител, не бързайте да късате мостовете. Овладените емоции са по-добър съветник от желанието да си кажете всичко, което ви притеснява.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Приятна личност ще ви напомни отминали събития, от които сте запазили добри спомени и чувства. Няма да ви бъде трудно да осъзнаете пропуските си и да ги наваксате. Внимателно подбирайте храната си, имате нужда да разнообразите менюто си. Повече предпочитайте плодове и зеленчуци и по-малко на месо с мазнини.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  И днес ще продължи успешният ви ход напред. Ако трябва отложете някои свои ангажименти и отделете повече време за близък, който се нуждае от съдействието ви. Помощта ви ще бъде полезна и навременна. Някои от вас ще пътуват по служебни дела. Бъдете внимателни при шофиране и не предприемайте рисковани изпреварвания.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Успявате да разнообразите деня си, пък било то и по нетрадиционен начин. Малка промяна в плановете няма да ви навреди кой знае колко, дори напротив. Това ще ви открие неподозирани хоризонти и перспективи. Хората около вас се възхищават на активността ви и способността да поемате отговорности.
  20 окт 2020
  Последни новини