България ще участва с два отбора на Четвъртата европейска младежка олимпиада по информатика

България ще участва с два отбора, които ще бъдат ситуирани в Шумен, на Четвъртата европейска младежка олимпиада по информатика, която поради епидемиологичната обстановка ще се състои онлайн.

Тази година домакин на състезанието, от 2 до 6 септември, е Грузия. Това съобщи на пресконференция в пресклуба на БТА в Шумен Бисерка Йовчева - преподавател в Шуменския университет и ръководител на местната школа по математика и информатика "А и Б". Тя е и сред инициаторите за провеждането на международното състезание, проведено за първи път в София през 2017 г.

Олимпиадата е за ученици до 15,5 години. Заявки за участие в нея са подадени от отбори от 27 държави, сред които са най-силните в състезателната информатика - Русия, Румъния, Полша и други източноевропейски държави. Сред тях е и България, която ще участва с два отбора от осем състезатели, както и повечето от останалите тимове. От най-силните в състезателната информатика ще отсъстват само отборите на САЩ и Китай, отбеляза Йовчева.

"Уникалното в това състезание е, че дава възможност на малките ученици да се състезават в международен мащаб. Самата идея да създадем младежката олимпиада е в това, че за да се подготви един състезател за международната олимпиада, на него му трябват четири - пет години. Ако се започне с подготовката му на 10-12 години и ако той няма изяви, много трудно може да се задържи вниманието му, а самата материя на нашите състезания е изключително тежка и за да се задържи вниманието на едно дете, то трябва да има изяви. Затова нашата инициатива за младежката олимпиада вече е факт, успяхме да я реализираме. Факт е също, че участници в младежки олимпиади по информатика вече са сред най-добрите в света. С това състезание вдигнахме нивото на състезателите от гимназиалния етап на обучение", уточни Йовчева.

Освен есенния турнир по информатика в Шумен, който също е с международно участие, това е другата надпревара, която се провежда във формата на Международната олимпиада по информатика, в случая - за малки ученици. Другото подобно състезание е Младежката балканска олимпиада по информатика, но тя е в много по-малък мащаб. Европейска младежка олимпиада по информатика, създадена по инициатива на България, е най- голямото състезание в света за тази възрастова група, допълни Йовчева.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини