Археолози проучват голямо антично хранилище в крепостта в Балчик

Археолози проучват голямо антично хранилище, в което са запазени следите от поне 16 питоса за зърно или някакво друго продоволствие в късноантичната и ранносредновековна крепост в Балчик - едно от най-мащабните укрепителни съоръжения във Византийския свят. За започналите разкопки през този сезон, които се финансират от Министерството на културата, съобщи на БТА ръководителят на археологическия екип главен асистент д-р Румяна Колева от Софийския университет "Свети Климент Охридски".

По думите й в помещението, на което само едната страна достига десетина метра, ясно личат ямите, в които са били закопани античните съдове, по-късно извадени и изнесени. На два от питосите дъната са отчупени.

През този сезон продължаваме да изясняваме какво се е съхранявало в толкова голям обем в това помещение на крепостта, която е контролирала достъпа до пристанището и морето, каза Румяна Колева.

Късноантичната и ранносредновековна крепост в Балчик, която е паметник на културата, заема площ от около 150 декара. В последните няколко години археологическият екип проучва сектора до западната порта, в който е открита улица с антични сгради - в една от тях и хранилището, и градежи до XI век.

Обитателите на античния Дионисополис се преселват в крепостта, разположена на високо плато, след като през 545 год. селището преживява земетресение и цунами.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини