Собственици на дюкяни в Одрин пред фалит,заради отлива на български шопинг туристи

Собственици на дюкканчета и молове в Одрин чакат с нетърпение 14-дневната карантина или корона тестовете за завръщащите се от Търция у нас български граждани да отпадне.

Преди пандемията с коронавируса 80 процента от клиентите на Мехмет Пакдемирли, който има магазин за продажба на хигиенни консумативи, в центъра на Одрин, са били от България.

„Заради огромната разлика между курса на турската лира и българския лев спокойно си пазарува от нас. Идваха и през седмицата и най-вече събота и неделя. Ние продавачите бяхме доволни, а също и те. Сега ги няма, защото трябва да си направят тестове или при завръщане да си останат у дома в България 14 дена в карантина. Ако това положение не се промени ще остана принуден да затворя магазина си”, оплаква се Пакдемирли.

Мурат Саваш, редактор на местния вестник „Гюндем”, казва,че цената на корона теста от 110 турски лири се е покачила на 250 лири. Но проблемът не е и в цената. Ако нашенци си направят тест в Одрин, резултатът става ясен след 24 часа. Тоест те са принудени да пренощуват в Одрин, за да получат теста и да се завърнат обратно в България. Без тест пък 14-дневната домашна карантина е задължителна. Всичко това спира българите да отидат до Одрин да пазаруват.

Местните търговски сдружения съобщават, че десетки магазинчета са пред фалит.

Нахит Догу

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини