Първата атомна електроцентрала на ОАЕ вече е свързана с електрическата мрежа

Обединените арабски емирства (ОАЕ) съобщиха днес, че първата атомна електроцентрала "Бараках", която бе пусната в действие в началото на август, е свързана успешно с електрическата мрежа на страната, предаде АФП.

В комюнике двете компании, които са оператори на централата, посочиха, че успешно и при пълна безопасност са свързали първи блок на "Бараках" с електрическата мрежа на ОАЕ.

Първите мегавати наше родно електричество бяха изпратени за страната, допълват компании Науах енерджи (Nawah Energy Compagny) и Абу Даби трансмишън енд диспач (Abu Dhabi Transmission and Despach Compagny).

Атомната централа "Бараках", която е разположена на крайбрежието в северозападната част на страната, е първата в арабския свят.

Първият от четирите реактора, трябваше да заработи още през 2917 година, но пускането му в действие бе отлагано няколко пъти, за да бъдат изпълнени условията за безопасност, според високопоставени представители на ОАЕ.

Централата бе изградена от консорциум, оглавяван от Емирейтс нюклиър енерджи корпорейшън (Emirates Nuclear Energy Corporation - ENEC) и южнокорейската Къриа електроник пауър корпорейшън (Korea Electric Power Corporation - KEPCO) за 24,4 милиарда долара или близо 20,4 милиарда евро.

След като бъдат пуснати в действие, четирите реактора ще имат мощност за 5600 мегавата електричество, а това са близо 25 на сто от потребностите на богатата на петрол страна.

ОАЕ има население от 9,3 милиона души.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини