На чия страна е Русия в конфликта между Турция и Гърция?

Колко е голям конфликтът между Гърция и Турция и възможно ли е да се стигне и до военен конфликт? До напрежение се стигна, след като Анкара изпрати за сеизмологични проучвания изследователски плавателен съд, придружен от турски военни кораби, край гръцкия остров Кастелоризо в източното Средиземноморие.

"Има не само анонси от страна на Анкара, но и истинско дрънкане на оръжие, което е наистина опасно. Това е в продължение на дълги години, поради проблемите в Егейско море - континентален шелф, въздушно пространство, както и апетитът около Кипър, където има петролни залежи в размер на 8 млрд. барела", коментира бившият генерален консул в Одрин Георги Димов.

Според него целият конфликт се поражда от сложните турско-гръцки отношения, както и от голямата геополитическа, геостратегическа и геоикономическа игра.

"Зад Гърция и нейните интереси стоят САЩ, Египет, Израел, Франция и Италия. Отделно позицията на Русия също е много хлъзгава, но не е категорично на страната на Турция", добави още Димов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че е силно скептичен по отношение на появилите се твърдения, че Москва може да признае т. нар. Северно-Кипърска република и с това да застане на страната на Турция.

"На о. Кипър има две държави, които от международноправна гледна точка, са частично признати. Първата е Република Кипър, която е призната от 196 от всички 197 страни членки на ООН,  а другата е тази държава-дудже, която е призната само от Турция", поясни Димов.

Бившият генерален консул разказа, че още от управлението на английската кралица Виктория, о. Кипър е смятан за апетитна територия.
Според Димов обаче конфликтът между двете страни трудно би могъл да бъде разрешен.

"Докато Турция не изтегли войските си от Кипър, не виждам това как би могло да стане", добави още той.

По публикацията работи: Нели Христова
dnes.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини