13 °C

Усмивката ти прави света по-хубав... за теб

От Синатра до Кати Пери, знаменитостите отдавна пеят за силата на усмивката - как тя ви повдига, променя  вида ви и като цяло ви кара да се чувствате по-добре. Но дали всичко това е хиперболизация на радостната емоция или има научна основа?

Новаторски изследвания на Университета в Южна Австралия потвърждават, че актът на усмихване може да накара ума ви да бъде по-позитивен, просто като движите лицевите си мускули.

Изследването, публикувано в "Експериментална психология", оценя влиянието на предизвикана не от емоция усмивка върху възприеманото изражение на лицето и тялото. В два сценария усмивката на участниците е била предизвикана от държана между зъбите химикалка, която кара лицевите им мускули да повторят движението при истинска усмивка.

Изследването установява, че мускулната активност на лицето не само променя разпознаването на изражението на лицето, но и изражението на тялото, като и двете генерират повече положителни емоции.

Водещият изследовател и експерт по човешко и изкуствено познание д-р Фернандо Мармолехо-Рамос от UniSA казва, че откритието има важно значение за психичното здраве.

"Когато мускулите ви кажат, че сте щастливи, е по-вероятно да погледнете на света около себе си позитивно", казва д-р Мармолехо-Рамос.

"В нашето изследване установихме, че когато се практикува принудително усмихване, то стимулира амигдалата - емоционалният център на мозъка, който освобождава невротрансмитерите, за да насърчи емоционално положително състояние."

"За психичното здраве това има интересни последици. Ако можем да подмамим мозъка да възприема стимулите като "щастливи", тогава можем потенциално да използваме този механизъм, за да помогнем за подкрепа на психичното здраве."

Д-р Мармолехо-Рамос казва, че има силна връзка между действие и възприятие.

"С две думи, възприятията и двигателните системи се преплитат, когато емоционално обработваме стимули", казва ученият.

Fernando Marmolejo-Ramos, Aiko Murata, Kyoshiro Sasaki, Yuki Yamada, Ayumi Ikeda, José A. Hinojosa, Katsumi Watanabe, Michal Parzuchowski, Carlos Tirado, Raydonal Ospina. Your Face and Moves Seem Happier When I Smile. Experimental Psychology, 2020; 67 (1): 14 DOI: 10.1027/1618-3169/a000470

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Нуждаете се от глътка въздух и спокойствие, за това не се колебайте да оставите работата и да си починете днес. Близостта на природата ще ви зареди с енергия, както и да се забавлявате според нуждите си. Предстои да вземете решение по въпроси, касаещи и други хора. Финансовото ви състояние ще се подобри.
01 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През днешния ден неколкократно ще благодарите на късмета си. Наистина пред вас се откриват прекрасни шансове, които ще бъдат умело използвани от комбинативната ви мисъл. Отделете част от времето си за вашите близки, те имат нужда от вас.
01 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пренебрегвате нещо планирано днес, за да успеете да изпълните друг свой ангажименти и това ще внесе объркване в предварителните ви планове. Въпреки това ще съумеете да се ориентирате навреме кое е най-добре за вас и как трябва да го свършите. Добре ще е ако не пренебрегвайте съветите на околните, защото и другата гледна точка може да се окаже ценна за вас.
01 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Променете виждането си по въпросите, които ви тревожат и ще откриете решение на проблемите. Не всичко е такова, каквото изглежда на пръв поглед. С радост ще приемете подкрепата на някого, тя е важна и по други причини. Присъствието му ще ви окуражи и вдъхнови до степен да отключите скрити у себе си качества.
01 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Времето няма да ви стигне за всичко, което предвиждате да свършите днес. Живейте спокойно, скоро ще получите това, за което се борите. Дайте си отговор на въпроса, защо постигате едно, а друго не, при положение, че сте еднакво отговорни. Може би още не е дошъл момента, не мислите ли?
01 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Пътуванията са добра възможност да изчистите мислите и се заредите с нови впечатления. За удоволствие или работа, но във всички случаи с желание. Не сте застрашени от разочарования, за това добре обмислете детайлите и не избързвайте в решенията си. Оставете се усещанията да ви отведат на подходящото за случая място.
01 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В чудесна форма сте. Няма причини да се отказвате от кратко пътуване или някаква друга промяна. Афинитетът ви към авантюри на работното място днес ще ви въвлече в забавна ситуация. Не подценявайте човека срещу вас. Не можете да сте сигурни какво се крие зад красивата външност.
01 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес като че ли ще обръщате внимание единствено на грешките и на недостатъците на околните. Помислете, че и собствения ви характер не е лек и се опитайте да улесните близките си. Необходима ви е почивка, натрупало ви се е прекалено много раздразнение.
01 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За повечето от вас стоенето в къщи днес би било чиста загуба на време. Навън ви очакват интересни събития и разнообразие, за което отдавна копнеете. Не пренебрегвайте случайността, която ви е приготвила вълнуващи преживявания. Прекарвате ценни мигове със своя сърдечен партньор. Радвате се на споделени чувства.
01 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мнозина от вас ще се занимават с интересна дейност. Въпросите, които не са ви ясни оставете за идващите дни. Посветете времето си на дома и близките ви. Направете деня им спокоен и весел. Спазете традицията и се докоснете до християнските символи на вярата.
01 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят едва ли ще се различава с нещо особено, освен ако вие не се постараете да го направите интересен. Направете промени в дома си, които ще освежат обстановката така, както и настроението ви. Вечерта поканете приятели на вечеря, сготвена от вас.
01 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Душата ви жадува за разнообразие и днес може би ще го откриете извън сферата на професионалните си ангажименти. Не прибързвайте с критичните си преценки за непознати. Ще ви потърсят за компетентен съвет и резултатът му може да повлияе положително на банковата ви сметка. Очакват ви вълнуващи предложения от хора, за чието съществуване вие отдавна сте забравили.
01 ное 2020
Последни новини