10 психологически феномена

Човешката психика е необятен океан, пълен с изненади. Случвало ли ви се е да бъдете заблудени от ума си? Убедени сте, че имате пълен контрол над психиката си, но наистина ли е така?

Често хората притежаваме способността да изкривяваме реалността, без дори да го осъзнаваме. За да научим малко повече за това, което се случва в главите ни, събрахме 10 психологически феномена, които ще ви оставят шокирани.

1. Консервативно мислене

Макар винаги да се стремим към научаване на нови неща, това не винаги допада на мозъка ни. Консервативното мислене е феномен, при който мозъкът „се захваща“ към стари вярвания, при което отблъсква всякаква нова и потвърдена информация. Сега можете да си обясните защо хората векове наред са смятали Земята за плоска.

2. Ефектът на Дънинг-Крюгер

Всеки един от нас се е сблъсквал с ефекта на Дънинг-Крюгер. Това е когнитивна склонност, при която неквалифицирани индивиди страдат от илюзорно превъзходство – казано по по-прост начин, това са хората, които имат високо самочувствие въпреки своята некомпетентност.

3. Криптомнезия

Криптомнезията на пръв поглед може да е забавна, но всъщност е дефект в паметта. При нея става объркване на спомените с оригиналната мисъл. Как изглежда това на практика? Чувате нова песен, чийто изпълнител твърди колко оригинален и различен е проектът му. Да, но тази песен изключително много напомня за по-стара песен, която вече сте слушали. Най-вероятно първо ще го помислите за плагиатство, но истината е, че изпълнителят вероятно е чул оригиналната песен, тя се е запечатала в подсъзнанието му, но той не я помни, при което създава сходна песен. Просто криптомнезия.

4. Дежавю

Най-известният психологически феномен е дежавюто. Всеки от нас се е сблъсквал със странното чувство, че вече е бил на дадено място или е направил дадено нещо. Науката все още не е сигурна как точно се появява това мимолетно усещане. Предполага се, че центровете в паметта на мозъка са виновни за епизодите на дежавю. Стискаме палци някой ден да разберем отговора на тази психологическа загадка.

5. Плацебо ефект

Ако някога сте били скептични към хората, излекували се само с мисълта си, може би сега ще промените мнението си. Плацебо е всяка субстанция, която прилича на истинска, но всъщност не съдържа активни съставки. При изследване на този ефект, група хора приемат плацебо лекарства, без да знаят, че всъщност са такива. Самовнушението води до подобряване на здравословното им състояние, което пък ни дава възможността да наблюдаваме плацебо ефекта. УОУ!

6. Когнитивен дисонанс

Знаете, че пушенето е вредно за здравето ви, но въпреки това пушите – честито, имате когнитивен дисонанс. Това сложно на пръв поглед словосъчетание не е нищо повече от термин за несъответствието между избора, който трябва да бъде направен и този, който правим в действителност.

7. Обратна психология

Най-любимият феномен на родителите при възпитаването на децата им. Това е начин, по който да накараш някого да направи нещо, като му кажеш да направи обратното. Получава се реактивно съпротивление заради дълбоката мотивация на човек да запази свободата си.

8. Синдромът на фантомното вибриране

В ерата на мобилните технологии не е изненада, че над 89% от хората са изпитвали феномена на фантомното вибриране. Получава се, когато имате усещането, че телефонът ви вибрира, но всъщност не е така. Психолозите твърдят, че синдромът е последствие от прекомерното използване на мобилни устройства.

9. Ефект на страничния наблюдател

Разбира се, че всеки иска да стои настрани от неприятности. Дори мозъкът ни разбира това и се опитва да ни помогне. Ефектът на страничния наблюдател е психологически феномен, отнасящ се до хора, наблюдаващи безучастно насилие върху друг. Мозъче, благодарим за притеснението ти, но в такива ситуации трябва да помогнем.

10. Ефект на щрауса

Щраусите са известни с това, че обичат да закопават главата си в пясъка. В това се изразява и психологическият ефект на щрауса – решението да игнорираме всякаква негативна информация.

Източник: www.10te.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини