2 °C

Бруталната истина за Беларус: побой, унижения и издевателства

"Доставяше им удоволствие да ни пребиват." Хиляди бяха арестувани в Беларус по време на протестите. Трима от тях разказват пред ДВ за жестоките издевателства и унижения, на които са били подложени по време на ареста.

„Докато ни биеха, все повтаряха: „И какво, да не би да сме фашисти?“. А когато те налагат с палка, ти определено няма да им кажеш: „Да, фашисти сте“. Това разказва Андрей, който всъщност се казва другояче, но предпочита да запази анонимност. „Как иначе да ги нарича човек, след като очевидно работата им е да пребиват хората. Че на всичко отгоре изпитват и удоволствие от това“, продължава Андрей.

Той е един от онези близо 7000 души, които бяха арестувани в Беларус по време на протестите след президентските избори. Миналата седмица властите освободиха 2000 души, а заместник-министърът на вътрешните работи Александър Барсуков се изправи пред затвора на улица „Окрестина“ и заяви на журналистите: „Не е имало никакви посегателства и нарушения“. Но Андрей и още двама от арестуваните разказват пред ДВ точно обратното.

Ужаси зад решетките

Павел Чудка бил арестуван в Минск през нощта на 10 август. След като го съборили на земята, полицаите започнали да го налагат с електрошокова палка в областта на бъбреците. „От това не остават следи, но в продължение на 5 минути усещах токовите удари. Изобщо не можех да ходя“. Вратът и брадичката му така се схванали, че не можел да говори, а ден и половина не бил в състояние и да преглъща. Ръцете му треперят и до ден-днешен. Освен че го малтретирали, полицаите го и унижавали. „Е, как е, харесва ли ти? Искаш ли още? Ще ходиш ли пак да протестираш?“, подигравали се те, докато го биели.

След това го натикали в затвора, където вече били прибрани стотици други демонстранти. С очите си видял как ги биели. Той самият бил принуден да стои във вътрешния двор, където го карали да заема много болезнени пози. „Два часа седиш на колене с ръце зад тила и чело, опряно в земята. Или пък трябва да подпираш стената с ръце и чело.“ Надзирателите ги карали на всеки 20 минути да пълзят на колене от едната стена до другата - цели 20-30 метра.

По време на престоя му в затвора на четири пъти пристигали линейки, но медицинският персонал не бил допуснат вътре, разказва още Павел. Самият затвор бил безнадеждно претъпкан. „В килия от 10 квадратни метра бяха натъпкани 25 души. Имаше и непълнолетни. Но тях първи ги освободиха.“

Андрей бил арестуван през нощта на 11 август и още в полицейската кола започнали да го бият. Разказва, че когато пристигнали на паркинга пред участъка, там вече лежали други 30 души, с лица, притиснати към асфалта. „Наоколо се разхождаха надзиратели, които непрекъснато крещяха. Ние, новопристигащите, също трябваше да легнем с лице към земята, а за „добре дошли“ изядохме още бой с палки. После ни поляха с вода.“ По този начин Андрей прекарал близо три часа. Младият мъж има кръвоизливи по краката и синини по гърба. Но е видял други да излизат от затвора в много по-лошо състояние.

Арестантите били принуждавани да подпишат един предварително подготвен протокол, в който пишело, че са участвали в забранена демонстрация и са скандирали призиви към насилие, обяснява Андрей. А който не искал да подпише, бил отвеждан в съседното помещение, където пак го биели. И така докато подпише. Държали ги в претъпкани килии, където нямало дори вода за пиене.

"Зверове"

Михаил бил натоварен на затворнически бус заедно с тежко ранени хора. Повикали лекари, които да се погрижат за ранените, разказва той. Една от лекарките крещяла на войниците, че са зверове. На което те отвърнали: „Да бе, ясно. А сега почвай да работиш“. Михаил също се казва другояче, но помоли истинското му име да бъде запазено в тайна. Той самият дори не участвал демонстрацията - просто го извлекли от колата му. „Попаднахме в задръстване. По едно време се появиха хора с щитове и палки, мисля, че бяха от специалните части. Накараха ни да излезем от колите и да им предадем мобилните си телефони. Провериха дали някой не е заснел видео от протестите.“ Михаил имал в телефона си видео, на което се виждали хора с бяло-червено-бели знамена. Това знаме до 1995 година е официален флаг на Беларус, а част от опозицията го използва днес по време на протестите. Михаил начаса бил арестуван.

„Войниците, които ме отведоха, ми препоръчаха да си кротувам. Така се опазих от побой. Други обаче бяха жестоко пребити още в затворническия бус. Човекът до мен направо не можеше да говори. Само стенеше и по всички личеше, че не може да се държи на краката си.“

Михаил прекарал нощта в двора на участъка - с оковани ръце и лице към стената. Не му разрешили да сяда, въпреки че му се виело свят. Не му дали и вода, а един от надзирателите дори казал: „Не им давайте вода, нека да пукнат от жажда“. Когато на другия ден го освободили, Михаил си дал сметка, че се е отървал съвсем леко.

Източник: Дойче веле

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  За
  Запознат
  3 0
  10:38, 18 авг 2020
  Жена ми е от Беларус, така че знам истината. Бият западните и руските провокатори. Седмица преди изборите Беларуските служби за сигурност арестуваха 30 руски военни, които са влезли в страната, за да подстрекават размирици. Единствено Лукашенко отказа да играе световния цирк с Коронавирус и виждате какви са последиците! Запада и Русия се обявиха срещу Лукашенко. Няма да му простят това! Явно много висши сили стоят зад измамата Ковид-19, щом цял свят им играе по свирката. Беларус е може би единствената независима държава в света и сега ще я смачкат.
  Иначе Беларус е развита държава, стандарта на живот е по-добър отколкото в България и други страни от източна Европа, хората са доволни от своя президент и затова гласуват за него. В Беларус гражданите имат много повече права отколкото в България или Западна Европа. Политиката на Лукашенко е социална и мислеща за народа.

Хороскоп за 28.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Професионалните ви ангажименти да ви занимават и през почивните дни. Това едва ли ви изненадва и още по-малко разочарова. Работата ви носи удовлетворение, пък и не е толкова натоварена, колкото интересна. Посветете й се и днес, заслужава си. Благоприятен период за нови начинания и планиране на дългосрочни проекти.
28 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Сега енергията ви е в изобилие, затова отрано се замислете как най-добре да използвате тази благодат. Придобивате нови познания и умения. Любовта ви се усмихва, затова е твърде вероятно да пренебрегнете част от професионалните си задължения, за да прекарате времето си с любимия човек.
28 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще станете съпричастни на чуждите проблеми и ще им посветите голяма част от времето си днес. Не пренебрегвайте задачите си, особено онези, които са със срок днес. Неотложни решения ще ви подтикнат към адекватни и бързи реакции. За много от вас денят се свързва и със спонсорство и реализирани финансови сделки.
28 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Умението да предизвиквате ентусиазъм у хората е едно от най-големите ви богатства. Начинът да развиеш най-доброто у един човек е, като го цениш и насърчаваш. Не критикувайте, а вярвайте в стимулите. Ако нещо ви хареса,одобрете го от сърце и бъдете щедър в похвалите си. Денят е подходящ за сделки с недвижими имоти. Бъдете внимателни, ако шофирате.
28 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Умората ще ви подтикне да потърсите тихо място за отмора. Уважавайте желанието и на другите да се чувстват спокойни, отнесете се с разбиране към проблемите им. Новини, свързани с финансите ви ще подобрят настроението ви, но и ще ви направят по-активни в уреждане на срещи и други делови задачи.
28 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Грижейки се за интересите си, ще проявите разбиране към работата и проблемите на околните, с което ще ги приобщите към работата си. Без да се оставяте на случайността, ще действате съобразно новите условия, както на работното място, така и в обществено-политически план. Предложение за работа или обучение в чужбина за други.
28 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Здравето ви ще ви застави да потърсите нетрадиционни методи на лечение. Любим човек също би ви помогнал да се разтоварите от напрежението и да се заредите с позитивни мисли. Дайте си сметка, че умората засилва притесненията ви, като ви прави нервни и раздразнителни. По-леко ще ви стане и от новината, която ще ви поднесат вечерта.
28 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С лекота ще осъществявате идеите си днес. Ще очаровате с присъствието си и ще срещате разбиране и съпричастност. Няма да се затрудните и в общуването с деловите си партньори. С основание очаквате повишение на материалното си състояние. За здравето трябва да се погрижите, съществува опасност от настинки и хронични страдания.
28 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се противопоставяйте сляпо на нововъведенията около вас. Изслушайте застъпниците им, може би наистина имат право. Насочете енергията си в позитивна насока. Изявете потенциала си. Възможности за това не липсват, просто трябва да вдигнете поглед. Близост и хармония с човек от обкръжението ви.
28 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С поведението си респектирате околните и така съзнателно ги подчинявате на волята си, спестявайки си изненади. С навременните си действия по интересуващ ви въпрос ще благоприятствате професионалното си развитие. Не позволявайте да се показвате отегчени пред някой, който ви интересува.
28 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Предстои ви решаването на важен въпрос. Трудно ще ви е да вземете от раз решение, затова бихте могли да се посъветвате с хората около себе си. Със сигурност има човек, на когото бихте могли да се доверите. Вечерта се заемете с нещо приятно и разтоварващо. Работата не е за предпочитане.
28 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Денят е удачен за експерименти от всякакъв род. Ентусиазмът ви е заразителен и отваря всички врати пред вас. Великодушието ви ще ви спечели нови приятели. Отдайте се на желанията си - днес почти всичко ви е позволено.
28 яну 2021
Последни новини