Турция и Катар засилват военните връзки с правителството в Либия

Турският министър на отбраната Хулуси Акар и катарският му колега Халид бин Мохамед ал Атия по време на посещението си в Либия днес се договориха за военно сътрудничество с международно признатото либийско правителство на националното съгласие, предаде ТАСС.

Според либийската телевизия Либия ал Ахрар те са се споразумели за "оказване на помощ на Либия в създаването на военни институти, изпращане в страната на катарски военни съветници за обучение на либийски бойци и предоставяне на места за либийски граждани в турски и катарски военни учебни заведения".

Турският и катарският министър отново са потвърдили, че политическият диалог е единственият начин за решаване на либийския конфликт.



 

В Либия от дълго време съществуват паралелно два органа на властта - базираното в Триполи правителство на националното съгласие начело с Файез Сарадж и временен кабинет на Абдула Абдурахман ат Тани, който действа в източната част на страната и е подкрепян от Либийската национална армия на Халифа Хафтар. Повече от година двата противникови лагера водят боеве за главния град в Либия, след като на 4 април 2019 г. Хафтар започна офанзива срещу столицата, за да я освободи, както заяви той, от терористите.

В отговор правителството в Триполи се обърна за помощ към Турция на базата на подписан миналата година меморандум за военно сътрудничество. С активната подкрепа на Анкара правителството успя да си върне контрола над редица завзети от армията на Хафтар територии. Докато Турция подкрепя правителството на националното съгласие, Либийската национална армия е подкрепяна от Обединените арабски емирства, Египет и Русия. Засега всички опити за търсене на политическо решение на кризата се оказаха безуспешни. /БТА

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини