​И защо правя така? Отговорите на психолога

Защо не мога да приемам комплименти? Когато ме хвалят, го обръщам на шега или сменям темата? 

Реакцията ни на комплименти е отражение на нашата собствена самооценка. И ако самооценката се ниска, комплиментът предизвиква вътрешно противоречие у нас. Освен това  ни кара да чувстваме дискомфорт, вместо да сме поласкани и доволни. Това се случва дори на нямата ниска самооценка като цяло, може да не ви достига само в определени области. Помислете неудобно ли ви е да приемате комплименти винаги или при определени обстоятелства от определени хора? Може би тяхната възраст, пол, статус се отразяват на реакцията ви. Анализирайте това, ще откриете много интересни неща!

Банален, но ефективен съвет за самочувствие: направете списък с вашите добри качества. Когато пишем такива списъци, невроните в главата се подреждат по определен начин и след това, когато чуем комплимент, мозъкът си спомня написаното и вече не сме изненадани от похвалите - в края на краищата ние самите мислим за себе си същото. Това означава, че няма да има дискомфорт.

Забелязвам, че с различни хора имам различни модели на поведение. Значи ли, че съм лицемер? 

Добрата новина е, че най-вероятно имате висока социална интелигентност - способността да разпознавате емоциите на другите и да се държите по подходящ начин. Всеки от нас има различна социална роля за различните хора (например никой не общува с майка си, както с шефа, а с шефа - както с приятелка на кафе). Но колкото по-висока е социалната интелигентност, толкова повече такива роли може да имате. Това е предимство, а не недостатък! Основното е, че нито другите хора, нито вие трябва да страдате от вашите действия. Вслушайте се себе си, комфортно ли ви е в тези социални роли, така ще бъде по-лесно да откриете истинския себе си от ролята, която сте приели.

Как да преодолея мързела в ежедневието? Вкъщи често е такава разтурия, че ме е срам да поканя някого.

Обмислете причините за мързела. Често домакинската работа се възприема като скучна и монотонна, и в по-голямата си част е точно такава. Но реалността е, че периодично се налага да се правят скучни неща. Но това  не означава, че няма начини да променим нагласата си към тях.

Намерете предимствата на почистването: допълнителна физическа активност, освобождаване от безпокойство и чувството за вина, по-чист въздух и по-красиви селфита.

Пуснете музика, подкаст или забавно видео за фон.

Обадете се на семейството или приятелите си, с които не сте имали време да поговорите, и пуснете на говорител, докато вършите домакинската си работа.

След като свършите, наградете се с час пълно безделие и чувството за задоволство от свършеното.

Постоянно лъжа всички без причина, даже без да се усетя. Как да се отърва от този навик?

Важно е да разберете откъде идва този навик. От каква истина бягате и защо? Може би не сте доволни от нещо в живота си, или срамувате се от нещо? Или смятате, че истината не е достатъчно интересна, за да я споделите с другите? Помислете и ще намерите отговора. И не забравяйте: ако не искате да разкривате нещо, имате право да не го разкривате! Вместо да лъжете, например, можете просто да смените темата.

Как да си помогна, ако постоянно се тревожа, да пия ли някакво успокоително?

Важно е да разберете каква е причината за вашата тревожност, тъй като лекарствата, включително билковите, не са решение на проблема, а начин да се отървете от симптомите му.

Никой не се притеснява просто така, без причина - има обяснение за всяко чувство.

И тук е важно да се има предвид, че не винаги можем да се справим, без помощ отвън. Продължителните и неуспешни опити да се справите сами с това състояние могат да доведат до неприятни последици като паник атаки. Погрижете се за себе си, свържете се с психолог, който, ако прецени, ще ви насочи към подходящия специалист. Бъдете здрави!

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини