Студенти стават учители при коронакриза. Преглед на печата

Според „24 часа“ трудното решение на премиера, за което той вчера съобщи, вероятно ще е избори през ноември или пък ще състави ново правителство.

Във видео в профила си във Фейсбук вчера Бойко Борисов каза, че до 2-3 дни може да обяви решенията си. „Ние на провокации не се поддаваме“, каза още Борисов.

„24 часа“ цитира лидера на партия АБВ Румен Петков, според когото Христо Иванов е проект, който Ахмед Доган развива. „Христо Иванов избра Иван Гешев, защото написа правилата за избор на главен прокурор.“, коментира бившият вътрешен министър Румен Петков. Той смята, че в последните няколко дни протестът губи от силата си.

„Земя“ коментира думите на министър-председателя като игри на „Тука има-тука няма“ с оставката. Премиерската паралелна реалност е, че сме се справили с пандемията и че у нас няма икономическа криза, допълва вестникът.

„Наесен иде нов пик на безработни“, прогнозира „Дума“. По данни на редовното седмично наблюдение на статистическия институт, новорегистрираните безработни са все повече в сравнение с започналите работа чрез бюрата по труда Държавното обществено осигуряване понесе всички негативи на икономиката заради коронакризата, мотивира се авторът на прогнозата в левия вестник.

„Монитор“ конкретизира, че всеки трети безработен у нас е по професия готвач или сервитьор. Данните са от началото на коронакризата по регистрациите в бюрата по труда.

Над 18 на сто от останалите без работа хора са от сферата на търговията. „Пандемията свали с 23 процента клиентите във веригите“, пише „Монитор“. Статистиката е за първото полугодие. Отчита се и че купувачите избягват да правят излишни покупки и пазаруват по-рядко.

„Само Созопол и Лозенец с ръст в нощувките“, съобщава „Труд“, като уточнява , че се сравнява август с юли. През почивните дни в края на седмицата желаещите да са на море дори не могат да открият свободни места в споменатите населени места.

Обобщено - резервациите са със 75 на сто по-малко в сравнение с миналата година с изключение на Лозенец и Созопол. 

На фона на кризата в сферата на търговията и туризма, в училищата се търсят масово учители, съобщава „Телеграф“ на първа страница. Заради разделянето на класовете има глад за учители.

Социалният министър Деница Сачева е обещала ваучери за детегледачки, за да се помогне на работещите родители при карантина, в която децата трябва да са вкъщи.

В интервю за „Труд“, министърът на образованието Красимир Вълчев заявява „Студенти стават учители при коронакриза“. Предвиждат се допълнителни възнаграждения за учителите при повече работа с ученици. Приет е варианта за присъствено обучение с превключване към електронно обучение, когато се налага, за отделни класове и училища.

По информация на Евростат половината българи не са пътували в държавите от Европейския съюз през юни и юли. Данните са цитирани от „Телеграф“. В същия период у нас са пристигнали едва 120 000 чужденци. 

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Чи
    Читател
    1 0
    09:24, 12 авг 2020
    Истината лъсна с пълният си блясък -Христо Иванов поредния проект на Ахмед Доган за постигане на партийни цели .
    • Ос
      Оставка Таня Захариева
      3 0
      10:45, 12 авг 2020
      Защо председателя на общинския съвет Хасково взема 15000 лв общо заплати от различни структури? А ние за 1000лв са убиваме от работа!!!! Някой няма ли да попита да потърси сметка? Знаете ли кое е смешното и силно трагичното при Герб - Хасково? Че не могат да се погледнат от страни. Те наистина са си въобрзили, че ще управляват вечно, че са един клан от "свърхчовеци", които са изпратени от провидението да управляват подчовеците -- т.е. останалите Прости хасковлии , които не принадлежат към родово-общинния им строй. Строй, в който родата на Добрев е в общината или във властта. Всички останали са длъжни да ги търпят и да им носят своите дарове -- като на примитивни шамани, които се разпореждат с техните съдби. Те са си въобразили, че ще висят на врата на данъкоплатците цял живот и че това им се полага по рождение!
      Питам пак Уважаеми Хасковлии, знаете ли че председателя на Общинския съвет в Хасково взема от различни държавни структури над 15000лв на месец ЗАПЛАТИ?!!!!!!!!!!
  • 2
    Д
    д
    0 0
    11:47, 12 авг 2020
    Цялата ни държава е икономическа криза от как се помним
Последни новини