20 °C

Насаме с природата, децата изграждат силна връзка с нея

Ново проучване предполага, че усамотено прекараното време на открито, независимо дали става дума за риболов, лов или наблюдение, помага за изграждане на силна връзка на детето с природата.

Комбинирайте тези моменти в природата с социални дейности на открито, като къмпинг или скаутски обучения и тази жизненоважна връзка с природната би могла да бъде за цял живот.

Това не само е полезно за дългосрочното психическо и физическо здраве на човек, но е полезно и за бъдещето на нашата планета, казват изследователите.

"Има много ползи от изграждането на връзка с природата и прекарването на време навън", казва Кетрин Стивънсън, изследователка по екологично образование от отдела за паркове, отдих и управление на туризма в държавния университет в Северна Каролина.

"Едно от предимствата, които изтъкваме е, че децата, които имат силна връзка с природата, е по-вероятно да искат да се грижат за околната среда в бъдеще".

Новото проучване се базира на увеличаващите се доказателства, че преживяванията на открито като дете може да подобрят благополучието на човека и да заздравят афинитета му към природата. Дори достъпът до градски паркове и градски дървета може да доведе до голяма промяна.

Най-новото изследване на Стивънсън предполага, че моментите на усамотение в тези пространства са особено важни, когато става въпрос за деца, които се идентифицират с природата и се чувстват комфортно в нея. Учените се надяват, че те ще ги накара да искат да я защитят, когато са по-големи.

Разбира се, това не означава, че възрастните не трябва да контролират децата, за да са сигурни, че са в безопасност. Но изследванията сочат, че би могло да има полза от това да отстъпим малко и да наблюдаваме децата в природата, вместо да поемем контрола или да се намесваме.

В проучването изследователите поискали 1285 деца в Северна Каролина на възраст между 9 и 12 години да отговорят на редица въпроси за времето си на открито - дали прекарват време в лов, риболов, туризъм, къмпинг или спорт навън и как се чувстват в природата като цяло. Комфортно ли им е сред дивото? Радват ли се да са навън? Някога обръщали ли са внимание на различни растения и животни около тях?

"Видяхме, че съществуват различни комбинации от специфични дейности, които могат да изграждат силна връзка с природата, но ключовата отправна точка е: навън, в по-усамотени занимания", казва Стивънсън.

Децата, прекарали време в размисъл или фокусиране върху занимания на открито, риболов, лов или туризъм, също показват по-силна връзка с природата.

Проучването установява също, че и социалните взаимодействия с връстници или възрастни могат да засилят връзката с природата, но да имаме време за размисъл сами със себе си в детството, може да има по-голямо въздействие, отколкото осъзнаваме.

Предишните изследвания също подчертават значението на уединението в природата, но в миналото риболовът и ловът бяха оставени извън това уравнение.

Но авторите твърдят, че тези дейности също изискват интензивен фокус върху специфични аспекти на природата. И във време, в което много деца познават повече Pokémon от родната дива природа, това може да е важен начин за опознаване на биологичното разнообразие и дори за природозащитно поведение.

Освен наблюдателите на птици, едно проучване установи, че ловците всъщност са едни от по-активните природозащитници сред възрастните.

"Наблюдавахме, че когато хора, които са се насочили към екологично фокусирана кариера, размишляват за живота си, те описват свои преживявания на открито през детството, като ходене по любима пътека или изследване на рекичката до дома им", казва Стивънсън.

"Знаем, че този вид житейски преживявания мотивират по-нататъшното развитие."

Ако успеем да заинтересуваме децата от подобни дейности в най-формиращите им години, бихме могли да отгледаме ново поколение, много по-приспособено към околната среда, отколкото сме ние.

Проучването установява, че демографските променливи като пол или етнос не предопределят ​​връзката на детето с природата.

"Макар полът и етническата принадлежност могат да повлияят на преживяването на открито, нашите открития показват, че всички ученици могат да развият подобни нива [на връзка с природата], ако им се предостави еднакво излизане сред природата", пишат авторите.

Просто трябва да излизат навън.

Проучването е публикувано в The Journal of Environmental Education.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще мобилизирате вътрешните си сили и ще се справите с възникващите затруднения днес. Ще получите подкрепата на онези, на които сте помагали и обединявайки усилията си, ще ви бъде по-лесно да продължите напред. Лидерските ви заложби ще излязат на преден план и смело ще убеждавате някого в предимствата на идеите си.
22 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Приемайки новото и прилагайки го на практика в едно с познатите средства, ще работите ползотворно за изпълнение на поставените си цели. Няма да пропуснете нищо важно и ще се погрижите за детайлите около реализацията на важно събитие, така, че да не липсва настроение и всичко, което се изисква от вас.
22 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Успеете ли да разпознаете и назовете скритите си тревоги, ще постигнете победа, водеща към върхове. Възможно е застъпничеството ви за някого да ви постави в неблагоприятна светлина пред други, но приятелството е важно за вас. В открит разговор ще споделяте мислите си с близки хора и ще търсите мнението им.
22 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Делово предложение ще насочи мислите ви в по-практични рамки. Помислете, заслужава си да поемете риска, още повече, че сте подготвени за подобни предизвикателства. И други неща ще повишат настроението ви. Вслушайте се в желанията си, отворете сетивата си, не оставяйте безразлични към любовта.
22 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Бъдете реалисти и не очаквайте прекалено много от наскоро създала се ситуация. Очаква ви по-благоприятен период, затова точно сега не избързвайте с действията си. Днес имате страхотен успех сред противоположния пол, използвайте чара си. Втората част на деня ще е особено успешна за вас в личен план.
22 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Прекалено активни сте днес, за да почивате затова търсите всевъзможни начини да оползотворите енергията си. Работа по дома или нещо, свързано с него ще занимава голяма част от вас. Въпреки това обаче не пропускайте предложението на приятел за приятно мероприятие. Ако успеете да съчетаете и двете със сигурност ще останете най-доволни от този ден.
22 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се съобразявате с високите си изисквания и ще дадете предимство на естетическите си възприятия. Това за някои означава влагане на повече усилия в конкретна задача, за това пък резултатите ще ви удовлетворят. Упорството ви ще довежда всичко, с което се захванете до успешен край.
22 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Съсредоточени сте и не допускате грешки. Съвсем близо сте до крайния успех. Близките ви проявяват разбиране и едва ли ще ви ангажират допълнително. Привличате вниманието на важен за вас човек. От тук нататък всичко е във вашите ръце. Някои от вас се държат прекалено самоуверено на моменти граничещо с арогантността. Това едва ли ще се приеме радушно.
22 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
22 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Хубави емоции ще разнообразят деня ви, ще ви направят активни и усмихнати. Психическата ви уравновесеност и душевна хармония ви позволяват да осъзнаете своята уникалност. Активни и уверени ще откриете за себе си много истини, които до сега са ви убягвали. Някои от вас ще пътуват, но не поемайте излишен риск.
22 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Намерете достоен начин да се разделите с хора, които са ви разочаровали, но ги обичате. Ако трябва се вслушайте в съветите, които ще получите. Възможни са обрати на плановете ви.
22 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Верни в предвижданията си, ще постигнете намеренията си, влагайки всичко, което е нужно за успеха ви днес. Не омаловажавайте отношението на някого към вас, добро или не, то може да се окаже решаващо за изхода на една ситуация. Във възможностите ви е да й повлияете положително, ако излъчвате светли мисли към участващите в нея хора.
22 сеп 2020
Последни новини