75 години от американската атомна бомбардировка на Хирошима

Япония почете с минута мълчание паметта на жертвите от американската атомна бомбардировка на град Хирошима, извършена преди 75 години, предаде ТАСС.

Бомбардировката разруши града и отне живота на 140 000 души, повечето от които - цивилни, включително много деца, посочва Асошиейтед прес.

Оцелели, техни близки и други хора отбелязаха годишнината от трагедията в Парка на мира в центъра на Хирошима в ограничен състав заради ситуацията с коронавируса.

Точно в 8,15 часа местно време, в момента на експлозията преди 75 години, отекна камбанен звън, последван от минута мълчание, спазена в цялата страна.

На възпоменателната церемония в Хирошима японският премиер Шиндзо Абе призова света да се откаже от ядреното оръжие. "Международната общност трябва заедно да върви към една обща цел - свят без ядрено оръжие", заяви той. Кметът на Хирошима Кадзуми Мацуи призова световните лидери да работят по-усърдно за ядрено разоръжаване и прикани японското правителство и други страни да ратифицират приетата през 2017 г. конвенцията на ООН за забрана на ядреното оръжие.

Послания до властите в Хирошима по повод трагичната годишнина изпратиха папа Франциск и бившия президент на САЩ Барак Обама, който през 2016 г. стана първият действащ американски президент, посетил града.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш също призова света да се върне на пътя към пълно премахване на ядреното оръжие и напомни, че притежаването на ядрено оръжие отслабва, а не укрепва сигурността.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ру
    Руснак
    2 -1
    09:49, 6 авг 2020
    Америка се гордее с това!
    • Ny
      NY
      0 -1
      11:27, 6 авг 2020
      Да би мирно стояло, не би чудо видяло.
  • 2
    Не
    не се заблуждавайте.
    0 -1
    11:15, 6 авг 2020
    Групова отговорност няма. Целият народ не може да издаде заповед за хвърлянето на бомбите. Тя е издадена от един човек.
Последни новини