Сингапурски учени тестват шумоподтискаща система за прозорци

Нова шумопотискаща технология, разработена от изследователи в Сингапур, се монтира на прозоца и значително подтиска градския шум, според публикация в "Сайънтифик рипортс".

Системата включва 24 малки високоговорителя, фиксирани към решетка на прозореца и поставен извън него микрофон. Когато микрофонът долови звуци, високоговорителите излъчват шумозаглушаващи вълни, намалявайки силата на идващия отвън шум, дори когато прозорецът е отворен.

В тестове системата е намалила звука от типичен градски трафик с до 10 децибела, отбелязва Бан Лам, ръководителят на изследователския екип от Технологичния университет Нанянг.

Градските власти често пренебрегват проблема с шумовото замърсяване, което според Световната здравна организация (СЗО) може да навреди сериозно на здравето и се свързва със загуба на слуха, сърдечносъдови болести и смущения в съня. Някои експерти сравняват шумовото замърсяване с пасивното пушене.

Според Лам понижението с 10 децибела на нивата на излагане на шум може да намали свързаните с шумовото замърсяване здравни рискове като хипертония и сърдечни заболявания с между седем и 17 процента.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини