Откъде са камъните на Стоунхендж? Учени може би откриха

Стоунхендж, неолитното чудо в Южна Англия, не дава мира на историците и археолозите от векове с многобройните си мистерии: Как е построен? За какво е служил? Откъде са дошли извисяващите се пясъчни камъни?

На последния въпрос може би учените най-накрая имат отговор. Изследване, публикувано в сряда, установи, че повечето от гигантските камъни, известни като сарсенс, изглежда имат общ произход на 25 километра от Уест Уудс, район, в който е установена праисторическа активност.

Откритието подсилва теорията, че мегалитите са пренесени в Стоунхендж приблизително по едно и също време - около 2500 г. пр.н.е., във втората фаза на изграждането на паметника, което от своя страна означава, че неговите строители са от високо организирано общество.

Освен това противоречи на предишно предположение, че един голям сарсен идва от непосредствената близост на обекта и е издигнат преди другите.

Новият документ е публикуван в Science Advances.

Водещият автор Дейвид Наш, професор по физическа география в Университета в Брайтън, казва за AFP, че той и неговият екип трябвало да измислят нова техника за анализ на сарсените, които са високи до девет метра и тежат до 30 тона.

Първо използвали преносим рентген, за да анализират химичния състав на скалите, които са 99 процента силициев диоксид, но съдържат следи от няколко други елемента.

"Това ни показа, че повечето камъни имат еднакъв химически състав, което ни накара да приемем, че тук търсим един основен източник", каза Неш.

По-нататък те изследвали две основни проби от един от камъните, получени по време на реставрационните работи през 1958 г., но след това изчезнали и отново намерени през 2018 г. и 2019 г.

Учените правят по-сложен анализ на тези проби с устройство за масспектрометрия, което открива по-голям диапазон от елементи с по-голяма точност.

След това сравнили резултатите с 20 възможни източници за тези утаечни скали, като с Уест Уудс, Уилтшир имало най-голямо съвпадение.

Само английският философ от XVII век Джон Обри преди това е постулирал връзка между "Оувъртън Ууд", вероятно предишното име на Уест Уудс, и Стоунхендж.

Огромно начинание
Предишна работа вече установи, че по-малките "сини камъни" на Стоунхендж идват от Уелс, на около 200 километра на запад, а новото проучване казва, че те и сарсените са били поставени едновременно.

"Значи трябва да е било огромно начинание за онова време“, казва Неш. 

Остава неизвестно как древните са успели да транспортират камъните с тегло до 30 тона на разстояние 25 километра. Предполага се, че са били влачени с шейни. Значението на Стойнхендж също остава мистерия.

Изследователският екип счита, че неговият метод може да помогне да отговори на по-нататъшни археологически въпроси, като например маршрута, използван за транспортиране на камъните, ако сарсенови парченца бъдат открити.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини