Швеция съобщава обнадеждаващи данни за коронавируса

Докато в други държави се подновяват огнища, последните цифри на Швеция за Covid-19 предполагат, че страната бързо привежда вируса под контрол, пише Bloomberg.

"Това, че Швеция слезе на тези нива, е много обещаващо", заяви държавният епидемиолог Андерс Тегнел пред репортери в Стокхолм във вторник.

Агенцията по здравеопазване на Швеция казва, че след като достигна пик в края на юни, скоростта на инфекцията е спаднала рязко. Това е при увеличаване на тестовете за периода. "Кривите се спускат и кривите на тежко болните започват да се приближават до нулата", каза Тегнел.

Развитието идва след месеци спорове относно решението на Швеция да избегне пълно блокиране. Необичайната стратегия съвпадна с много по-високата смъртност от Covid-19, отколкото на други места в Северния регион. Смъртността на 100 000 души в Швеция дори надвишава този показател в САЩ и Бразилия.

Във вторник Швеция отчете два нови смъртни случая, като общият им брой достигна 5 702. Регистрираните случаи по официални данни до този момент са 79 494, новите за денонощието са 39.

Тегнел също се спря на темата за маските за лице, които Световната здравна организация препоръчва хората да използват, когато социалното дистанциране не е възможно.

"С намаляването на числата много бързо в Швеция не виждаме смисъл да носим маска за лице в Швеция, дори и в градския транспорт", каза той.

Тегнел постоянно твърди, че подходът на Швеция е по-устойчив от внезапните блокировки, налагани на други мяста. Предвид перспективата, че Covid-19 може остане с години, той казва, че пълното изключване на обществото не е дългосрочна възможност.

Междувременно много държави, които смятат, че са поставили вируса под контрол, сега виждат втора вълна. Тегнел нарече тези развития "тревожни".

"Положителната тенденция се обръща, като между другото нараства броят на случаите в Испания, Румъния и Белгия", каза той, цитиран от Bloomberg.

До 31 август има временна забрана за влизане за несъществени пътувания до ЕС през Швеция, но е възможно пътуване от друга държава от ЕС, Великобритания и Швейцария до Швеция.

В момента Швеция няма задължителна карантина за пътуващите. 

По принцип много предприятия в Швеция са отворени, но се прилага физическо дистанциране и всички трябва да вземат предпазни мерки, за да намалят риска от разпространение на covid-19. 

Ресторантите, баровете и кафенетата могат да работят, ако се придържат към новото законодателство (предлагане на сервиране на маса, приспособени места за сядане, излизане и т.н.).
Повечето магазини са отворени, но може да имат ограничено работно време.

Много музеи са отворени, но може да имат ограничено работно време, също някои кина и театри.

Общественият транспорт работи, но може да бъде ограничен. Националните паркове са отворени. 

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ев
    Европеец
    4 -2
    11:00, 30 юли 2020
    Затова Швеция има висок жизнен стандарт!
    Швеция е пример за цяла Европа, а и за целия свят как трябва да се действа с Коронавируса. Без да затваря всичко, без да всяват паника и страх, без маски, без да ограничава правата на хората, без забрани. Вируса ще си отмине като всеки един вирус, хората ще си изградят имунитет и живота ще си продължи нормално.
Последни новини