Започна най-мащабното в света изпитване на ваксина срещу Ковид-19

Днес започна най-мащабното в света изследване за потенциална ваксина срещу Ковид-19, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Първите от общо 30 000 доброволци приемат доза от потенциалната ваксина, разработена от американската компания "Модърна" с подкрепата на правителството на САЩ. Ваксината е една от няколко кандидати, разработвани по света, в последна фаза на клинични изпитания.

Няма гаранция, че експерименталната ваксина, дело на Националните институти по здравето в САЩ и "Модърна Инк", ще предпазва от новия коронавирус, посочва Асошиейтед прес.
Доброволците, които участват в експеримента, няма да знаят дали получават ваксина или плацебо. След две дози учените внимателно ще следят в коя от двете тестови групи ще има повече инфекции, особено в райони, където вирусът все още се разпространява неконтролируемо.

Други експериментални ваксини, разработени в Китай и от британския Оксфордски университет, също навлязоха във финална фаза на изпитания върху хора в Бразилия и други страни, силно засегнати от новия коронавирус.

В САЩ обаче има изискване ваксините да преминават изпитания в страната, ако ще се прилагат на територията й. Затова всеки месец до есента финансираната от правителството Мрежа за превенция на Ковид-19 ще провежда ново проучване на потенциална ваксина, всяко от тях върху 30 000 доброволци.

През август е предвиден тест на ваксината на университета Оксфорд, през септември - на кандидата на "Джонсън енд Джонсън" и през октомври - на "Новавакс". "Пфайцър" подготвя свое изследване през лятото.

Обикновено за разработването на нова ваксина са нужни години, но сега учените поставят рекорди по надпревара с времето, със съзнанието, че ваксинирането е голямата надежда на човечеството срещу пандемията от новия коронавирус.

Цените на акциите на "Модърна" се повишиха с 11 на сто заради началото на тестовете на потенциалната ваксина. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини