Откриха въздух, който може да се диша, извън нашата галактика

Хората отдавна мечтаят да изследват и колонизират пространството отвъд нашата галактика, но за това първо трябва да има въздух. Дори ако оставим настрана техническите проблеми, има и други проблеми. Един от тези проблеми е, че хората трябва да дишат, а кислородът, необходим за поддържане на човешкия живот, никога не е бил откриван извън нашата родна галактика. Досега, пише британският таблоид Daily Mail.

Според публикацията на изданието, астрономите са идентифицирали молекулен кислород, който образува въздух за дишане, някъде извън нашата собствена галактика, Млечния път, за първи път.

Атомният кислород (O2) е третият най-често срещан елемент във Вселената, след водорода и хелия. Като се има предвид това, учените отдавна вярват, че със сигурност могат да намерят молекулен кислород в космоса извън нашата галактика, но никога преди това не са успели да го направят.

Сега, Жунжи Ван и екип от астрономи от Шанхайската астрономическа обсерватория установиха наличието на кислород за дишане в галактика, известна като Маркарян 231, повече от половин милиард, да, милиард, светлинни години от Земята, близо до съзвездието Голяма мечка , Маркарианската галактика е най-близката до нашата, която съдържа квазар, както и супермасивна черна дупка или две, според News Observatory.

Показанията от светлинните вълни са снети от 30-метровия телескоп IRAM в Гранада, Испания. Тези показания помогнаха на учените да открият доказателства за молекулен кислород в галактиката Маркариан 231.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини