Вдигат заплатата на медици и полицаи. Преглед на печата

Новите социално-икономически мерки в борбата с Covid-19, обявени от премиера Бойко Борисов, са централна тема в днешните издания.

През следващите три месеца - август, септември и октомври - всички пенсионери ще получат като добавка към своите пенсии по 50 лева месечно. Обезщетението за безработица скача с над 60 лева. Над един милиард и 100 милиона лева са разходите от националния бюджет, като социалните мерки са в размер на над 730 милиона лева, а икономическите - над 430 милиона, пише във водещата си статия вестник „Труд“.

Вдигат заплати на медици и полицаи, 355 милиона лева допълнително за строителство, пише по темата „24 часа“ под заглавие на първа страница: Вино и бира в заведение също с 9 процента ДДС. Намаляване на ДДС-то върху тези напитки, които се консумират в заведения, е една от най-спешните мерки за подпомагане на бизнеса, които са договорени от лидерите на трите управляващи партии. 9 на сто ще стане ДДС-то и за туроператорите и туристическите агенции. Туроператорите ще получат и 35 евро държавна субсидия за всеки турист, дошъл с чартърен полет, уточнява изданието.

Борисов брани властта с два милиарда лева, Властта с панически антипротестни мерки - това са заглавията на първа страница на „Земя“ и „Дума“. След 20 дни протести изплашеният Борисов обяви мерки срещу коронакризата. Целта много бързо беше разкрита от експертите, които отчетоха, че ако се развърже кесията, ще спадне напрежението, коментират изданията. Докато Борисов демонстрира грижа, оказва се, че не се е издължил към бизнеса. Има неизплатени задължения към индустрията и стпроителството за 350 милиона лева, пише "Дума", позовавайки се на думите на президента на КНСБ Пламен Димитров.

Укриващият се в Дубай с 18 повдигнати обвинения хазартен бос Васил Божков отново е в центъра на вниманието на днешните издания. Спряха за незаконно строителство комплекса на Ел Чапо, пише "Монитор". Прокуратурата е установила, че предвиденото отстояние между 8 сгради в комплекс „Нове Хоумс“ в район "Красно село" е значително по-малко от изискуемото по закон. На практика Божков е изградил 8 жилищни блока на площ, позволяваща му да построи 6. По този начин щял да печели повече от продажбата на повече апартаменти.

Дядо Коледа носи 11 дни ваканция на децата, под това заглавие "Телеграф" публикува предложенията на Министерството на образованието и науката. Предлага се есенната ваканция да е от 30-ти октомври до първи ноември. От трети до 11-ти април пък ще отдъхват учениците от първи до 11-ти клас, от осми до 11-ти април ще почиват дванайсетокласниците. Матурите догодина ще са на 19-ти и 21-ви май, допълва изданието.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    О Тигър Тигър ,
    Имаш ли пари млади саганки
    Нямаш ли пари дърти бабички
  • 2
    Жа
    Жандар
    3 0
    09:37, 28 юли 2020
    Властта трабва да ни се отблагодари, за дето им пазим задниците и мачкаме народа, който навдига глава. Затова ни вдигнаха парите.
  • 3
    Пе
    Пенсионерка
    7 0
    09:46, 28 юли 2020
    Пеевските медии манипулативно тръбят още от вчера: Борисов дава на пенсионерите по 150 лева! Алоу, първо – не ги дава Борисов, а хазната. Второ – не са 150, а 50 за месец, или за три месеца (евентуално, ако не му скимне нещо друго) – чак тогава ще станат 50 х 3 = 150. Много тъпо и елементарно. Всъщност това си е чиста подигравка на фона на милионите, които се раздават на приятелски фирми и които се делкат от еврофондовете. А също на фона на незабравимото чекмедже… Пенсионерите може да са унизени, смачкани, бедни, болни – но още не са напълно оглупели и изкуфели. Не се хваща всеки на тази елементарна въдичка със 150-те жалки левчета.
  • 4
    Та
    Тарик АЗИС
    1 -1
    11:37, 28 юли 2020
    Абе тоя ББойко много дълбоки джобове има непрекъснато вади пари и раздава Ами той по щедър и от ДЯДО КОЛЕД ДЯДО МРАЗ
  • 5
    Ив
    иванова
    1 -1
    15:03, 28 юли 2020
    За полицаите съм съгласна да увеличат заплатите защото все пак нещо правят а лекарите само ти прзнят джоба като почнатн дай потребителска такса от там те пращат на специалист който също взема потребителска такса от там отиваш за изследване където също се плаща такса и в края на краищата и реепта ти изписват от най скъпите лекарства например вместо евтин невробекс ти пишат вносно неврон и двете лекарства вършат една и съща работа но и аптеките трябва да печелят лекари аптекари и специалисти са свързани помежду си това го знае всеки пациент
  • 6
    Ан
    АНОНИМЕН
    1 0
    15:09, 28 юли 2020
    Госпожа иванова и сестрите не са китка за мирисане особено сестрите от специализираните кабинети много пъти ми се е случвало да отсъства лекаря и сестрата от кабинета фалшифицира на доктора подписа и му вема таксата в джоба си

Случаен виц

Последни новини