Хъбъл засне лятото на Сатурн

НАСА публикува нова снимка на Сатурн, получена от телескопа Хъбъл.

Снимката е направена на 4 юли 2020 г., когато разкошният гигантски свят се намираше на 1350 милиона километра от Земята. В северното полукълбо на планетата е лето, поясняват специалистите.

Космическият телескоп Хъбъл през последните 30 години е в орбита на 547 км над Земята. Остаряващият сателит е имал няколко прекъсвания през последните няколко години, но все още не е спрял да прави невероятни снимки.

Това кристално изображение на Сатурн Хъбъл получава от 1,35 милиарда километра. Обикновето можем да видим планетата с невъоръжено око като точица светлина.

В момента е лято в северното полукълбо на Сатурн, което, както виждаме, означава, че горната му северна половина е наклонена към нас и към Слънцето.

Но не е съвсем лятото, каквото сме свикнали си го представяме. Газовият гигант получава по-голямата част от топлината си от вътрешността си, а не от Слънцето, а средната температура е -178 градуса по Целзий.

Това ново изображение помага на учените да научат нови подробности за планетата. Например, в северното полукълбо има лека червена мъгла.

НАСА смята, че това може да се дължи на топлина от слънчевата светлина, променяща атмосферната циркулация или промяна на фотохимичната мъгла на планетата. Както можете да видите в долната част на снимката, южният полюс има леко син оттенък.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини