Елена Йончева: Американски експерти потвърдиха – аудиозаписът на Борисов е истински

Американски експерти потвърдиха, че аудиозаписът с гласа на премиера Бойко Борисов, който беше разпространен на 12 юни 2020 г., е автентичен. Това съобщи евродепутатът Елена Йончева от Брюксел.

Анализът е направен по нейна инициатива от американската компания Beryl Audio Forensics Laboratory (BAFL). За експертиза на записа настоя и председателят на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Ираче Гарсия.

Beryl Audio Forensics Laboratory работи с американското министерство на правосъдието, с ФБР и има сертификат за извършване на съдебни експертизи. Анализите на BAFL се използват от американските и европейските съдилища.

Записът, на който се чува гласът на премиера Бойко Борисов, беше разпространен от медии в България на 12 юни 2020 г. В него мъжът използва обидни квалификации по адрес на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, говори цинично за европейски лидери и премиери, обяснява как използва институции в България, за да притиска бизнесмен и заплашва, че ще „изгори“ Елена Йончева.

Анализите и техническата експертиза, изготвени от американската компания BAFL, са в обем от 34 страници. Те доказват, че записът е автентичен, няма следи от монтаж. Заключението на експертите е, че гласът на мъжа е на премиера Бойко Борисов.

„Експертизата има правна стойност“, категорична беше Елена Йончева в коментар за предаването „Лице в лице“ на bTV.

Тя каза, че ще предостави анализа на белгийската полиция, тъй като работи в Брюксел:

„Тук в Брюксел на заплахите се гледа изключително сериозно, защото това означава, че евродепутатът е подложен на натиск“

Йончева заяви, че е "задължение на евродепутата да предупреди службите за сигурност и ръководството на парламента за всяка заплаха, която може да повлияе както на неговата работа, така и на независимостта на институцията"

„Записът показва, че в България няма разделение на властите. Трябва да дадем информация в Европейския парламент за това, както и на чуждите медии, така че европейските лидери да се чувстват политически компрометирани до Бойко Борисов, особено тези като председателя на групата на ЕНП Манфред Вебер, който го поздрави за борбата с корупцията“, коментира Йончева.

Тя припомни, че от името на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент (ЕП) беше изпратено писмо, подписано от ръководителя Ираче Гарсия, до председателя на ЕП Давид Сасоли. Документът съобщава за наличието на записа и настоява за разследване, включително и със съдействието на Европол.

В писмото се споменава за липсата на действия на българските власти за изследване на автентичността на записа и обхвата на заплахата, както и за това, че в една демократична държава премиерът и правителството трябва да осигурят сигурността на публичните фигури и политиците.

В него се казва, че „нещо е много сбъркано щом премиерът не иска задълбочено и независимо разследване“.

Ираче Гарсия призова председателя на Европейския парламент Давид Сасоли да изпрати писмо до министър-председателя Бойко Борисов, изискващо „независимо разследване на записа, включващо не само законността, но и автентичността му, с използването на всички възможни средства, включително и подкрепата и съдействието на Европол“.

Информация за записа и настояването от страна на Елена Йончева да се направи анализ се появи и в публикация на The Guardian. В нея се припомня, че според испанския El Periodico полицията в Каталуня разследва Бойко Борисов след разкрития за т.нар. „къща в Барселона“, които направиха български журналисти и Елена Йончева. Йончева внесе сигнал в прокуратурата по случая през май 2019 г.

Пред bTV тя съобщи, че още тогава е била предупредена и то в българския парламент, че ще пострада, ако продължава да се занимава със случая. 

Елена Йончева свързва заплахата, прозвучала в записа – че ще „изгори“, с действията си по отношение на корупцията в България.

През последните две години тя внесе шест сигнала в прокуратурата, по които все още няма развитие.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ее
    ееей
    13 -3
    11:49, 25 юли 2020
    Харесва им да ги наричат - прости пОтки. И му вярват за това. И аз му вярвам. Прости пОтки са
    • 12
      123
      10 -4
      13:09, 25 юли 2020
      Къде си г-н Главен Прокурор? Къде си?
  • 2
    Ст
    Стара чанта
    5 -5
    18:08, 25 юли 2020
    Ленче ма,ти от къде се появи ? Или сега е времето да чуем за експертните оценки - и то дадени / който подлага това на съмнение - си е негова работа / от Америка - тя ви е любимката, нали? БСП и всички други леви, нови леви, модерни леви .... и цялата лява паплач - все по Америка сте се равнявали! От край време, наль` така ? Или целта е друга - ама е много тъпо направено и ако това е моженето ви относно информационните атаки - право е, че за нищо не ставате ! Гнусни червени уроди!
  • 3
    Ха
    Хах
    7 -1
    08:59, 26 юли 2020
    За един един имунитет става въпрос,
    народа не е чак толкова прост,
    за офшорната фирма и парите от КТБ става въпрос,
    за държанката на Стани.шев става въпрос,
    за документалните филмчета и екскурзии по света с държавни пари става въпрос,
    Народа наистина не е толкова прост!
Последни новини