Дипломатическа война: САЩ и Китай затварят посолства

Дипломатическа война назрява между Вашингтон и Пекин. В сряда в Държавния департамент на САЩ, огласи, че американските власти са поискали КНР да закрие дипломатическата мисия в Хюстън (Тексас).

Причината, според ведомството, била необходимостта от "защита на интелектуалната собственост и личните данни на американците".

Китайското външно министерство нарече тази стъпка "безпрецедентна ескалация" на отношенията и заяви, че в отговор американското консулство в Ухан може да бъде затворено. Изглежда обаче, че самите американци са готови да предприемат тази стъпка.

Според съобщения на китайски медии, американските власти са дали 72 часа за затваряне на консулството в Хюстън и са уведомили Пекин ден преди това. 

Официалното потвърждение на решението на американските власти дойде малко по-късно в сряда. "Изпратихме искане за закриване на генералното консулство на КНР в Хюстън, за да защитим американската интелектуална собственост и личните данни на американците", заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Морган Ортегас. "Няма да се примиряваме с нарушаване от КНР на нашия суверенитет и сплашване на нашия народ, точно както не се примирихме с нелоялните търговски практики на Китай, кражбите на американски работни места и друго злонамерено поведение".

На въпроса какъв сигнал изпраща САЩ, като затваря китайското консулство, съветникът на Белия дом Келиан Конуей отговори:

"Мисля, че президентът даде ясно да се разбере, че е недоволен от Китай, недоволен от факта, че китайският вирус се е разпространил в тази страна и по целия свят. От Китай има много малко информация, честност и прозрачност."

„Все още не получаваме информация от Китай. Все още не знаем броя на случаите, броя на смъртните случаи и т.н. “, добави тя.

Китайското външно министерство нарече подобен ход "възмутителен и неоправдан", в нарушение на международното право.

Говорителят на китайското външно министерство Ван Венбин призова американските власти да преразгледат решението си, защото Пекин може да "отговори с решителни контрамерки" - по-специално да затвори американското консулство в Ухан.

В същото време вечерта агенция АП, позовавайки се на неназован представител на администрацията на Тръмп, заяви, че самите американски власти решиха да не възобновяват работата на консулството в Ухан, което бе затворено през януари заради разпространението на новия коронавирус.

Не се уточнява за каква кражбата на интелектуална собственост става въпрос. Във вторник обаче уебсайтът на Министерството на правосъдието на САЩ съобщи, че двама китайски граждани са обвинени в хакване в компютърните системи на стотици организации, включително правителствени. Именно това може да е причина за по-решителни мерки срещу Китай от американското правителство.

В изявлението се отбелязва, че кибератаките са били „насочени към интелектуална собственост и поверителна бизнес информация, включително изследване на COVID-19“. В същото време се посочва, че понякога хакерите са действали в своя полза, но в много случаи - от името на китайските спецслужби или на правителството.

В изявлението се казва, че двамата китайски граждани са бивши студенти по електротехника Ли Сяою и Донг Джиаджи. През януари те шпионирали неназована биотехнологична фирма в Масачузетс, която търси възможни лечения за COVID-19, а също така хакнали ресурсите на компанията в Мериленд, след като ръководството й обяви, че разработва ваксина. Те обаче шпионирали не само американски компании, които разработват високотехнологични продукти. Фирми били атакувани също в Австралия, Белгия, Германия, Япония, Литва, Холандия, Испания, Швеция и Обединеното кралство. Според обвинението китайските хакери шпионират тези компании повече от десетилетие.

Миналата седмица САЩ, Великобритания и Канада обявиха, че руски хакери се опитват да откраднат данни за техни изследвания на ваксина срещу COVID-19. Според съобщениятя става дума за същата група хакери, които хакнаха на имейл акаунти на демократите по време на президентските избори през 2016 г. в САЩ.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини