Близо 500 лева ще е помощта на социално слабите за отопление през идната зима. Преглед на печата

23 процента от абонатите на "Топлофикация-София" ще доплащат за потребената топлоенергия и топла вода през изминалата зима въпреки поевтиняването на газа, пише "24 часа".  В страната това се отнася за 27 на сто от абонатите на топлофикационните дружества.  Според обяснението на топлинните счетоводители, това са домакинства, които са потребявали повече топла вода и отопление спрямо предходната зима.

Според "Монитор", 7 от 10 абонати са надплатили за парно в столицата и ще им бъдат опрощавани суми.

"Телеграф" изчислява, че за двустаен апартамент ще бъдат опростени 66 лева средно. 600 хиляди домакинства в София трябва да бъдат компенсирани.  1 910 абонати обаче ще имат твърде високи сметки, показват изчисления на столичната "Топлофикация".

Близо 500 лева ще е помощта на социално слабите за отопление през идната зима, пише още вестникът.

От 25 октомври, при подмяна на уредите за отчитане, топлинните счетоводители ще монтират уреди с дистанционно отчитане, информира "24 часа". Това важи за индивидуални разпределители, апартаментни топломери и водомери за топла вода. Според публикувани преди дни справки за цените,  монтирането в двустаен апартамент на три уреда за дялово разпределение и един водомер с дистанционно отчитане струва между 170 и 200 лв.

Кризата с коронавируса е намалила 40 на сто от приходите на общините, съобщава "Монитор". Кметовете са принудени да теглят заеми, за да попълнят бюджетите. Прогнозата им е, че едва 60 на сто от местните данъци и такси ще бъдат изплатени до края на годината.

Три хиляди и 600 кг сирене с ешерихия коли са открили, в незаконен склад, полицаи и инспектори от Агенцията по безопасност на храните, съобщава "Телеграф". Извършена е акция като част от мащабна международна проверка. срещу контрабандата на опасни за здравето храни, напитки и медикаменти, съобщава Интерпол.  Вестникът не съобщава подробности къде и кога е открито заразеното сирене.

"Проверка разкри нарушения в строежи по морето", пише "Труд". Прокурори и експерти обиколиха обекти в област Бургас. Едно от нарушенията е поставени огради, които пречат на достъпа до плаж.

За четвърта поредна година се отчита намаляване на разликата в заплащането между мъжете и жените у нас, съобщава "Монитор". Данните са на Евростат. Тази година е отчетена разлика от 13,5 на сто в полза на мъжете.

"Социалният статус се сменя при пенсиониране", пише "Труд". Хората започват да живеят с по-ниски доходи след пенсиониране. Ергените са по-бедни от семейните у нас. Данните са на Националния статистически институт. Според тези данни, неравенството в доходите между бедни и богати нараства и по този показател сме първи в Европейския съюз.

Царевицата и слънчогледът в Добруджа започнаха да съхнат от безводие, информира "Земя". Земеделци се опасяват, че няма да се стигне до жътва на царевица заради сушата. Пожари пък вече са изпепелили хиляди декари жито в Южна България.

"БСП вика Гешев в парламента", пише "Дума". Социалистите питат дали прокуратурата не надхвърля правомощията си.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини