Борисов: Оставям на искащите оставката ми 29 млрд. евро от бюджета на ЕС

"За хората, които ми искат оставката, им оставям 29 млрд. евро за следващите години. Това са близо 60 милиарда лева и е повече, отколкото при социалистическите правителства беше всичко, което изкарваше България".

Това каза във видеообръщение от Брюксел премиерът Бойко Борисов, след като лидерите на ЕС постигнаха споразумение по бюджета на съюза до 2027 година. Той обяви, че продължилите пет дни преговори са "'трудно описуеми".

Думите му идват на фона на това, че вече почти две седмици в София и в други градове в страната и извън нея хиляди хора настояват за оставката на правителството и на главния прокурор Иван Гешев.

"Пакетът за България в новата финансова рамка на Европейския съюз за следващите 7 години е близо 29 млрд. евро. Това са повече пари в новия бюджет и сме една от малкото страни, които ще получат повече пари - близо 1 млрд. евро в сравнение с в момента. И това при положение, че новият бюджет на ЕС е орязан с 62 млрд. евро. Затова заслужавам да ми се иска оставката - 2 млрд. лв. повече за България при цялото окастряне", каза още премиерът.

Той добави, че се запазват средствата по селскостопанската и по кохезионната политика, което "беше нашата "червена линия". "За кохезионната политика са заложени 9 млрд. евро, с 800 милиона евро повече от досегашния бюджет. Това е важно за постигането на основните ни цели - конкурентоспособност, икономически растеж, заетост", добави той. 

Борисов разказа как към 4 ч. сутринта е блокирал взимането на решения, докато България не получи подкрепа допълнителни целеви средства от 200 млн. евро за най-слабо развитите региони.

"Обещах на Шарл Мишел да кажа, че е изключителен приятел на България. Канцлерът Ангела Меркел искаше да се каже, че с тези допълнителни 200 милиона евро много помогна. Огромна подкрепа от канцлера на Австрия Себастиан Курц, който направи изказване пред Европейския съвет, все едно е премиер на България. Премиерът на Холандия Марк Рюте - специално благодаря", разказа премиерът.

Борисов обясни, че преговорите за бюджета на ЕС са приключили около 5:40 ч. Във вторник сутринта.

"Колкото и да ви звучи нескромно, всички ми благодариха за помощта, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ми се обади по телефона, за да благодари за огромната помощ, която съм му оказал за преговорите", добави премиерът. 

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (15)

  • 1
    Ма
    Мартин
    12 -3
    10:16, 21 юли 2020
    Баце дали е съобразил в 500 еврови банкноти да му ги проводят.. Че ако ЕС му ги прати в 1 и 2 евро…
    Вече и фадрома ша има в снимкте от спалнята му. С нея ша си нанка..
    • Ае
      Ае
      2 -5
      16:42, 21 юли 2020
      Защо тази статия и новината за не минаването на вота на недоверие не са водещи новини на сайта на haskovo.net??? А всеки протест бе главна статия!!! Личи си на коя страна са редакторите
    • Ба
      Барба Ганьос
      4 0
      17:52, 21 юли 2020
      Този въобще спира ли да лъже?От преговорите в ЕС България излиза най-прецакана

      .
      Бойко Борисов
      Източник: БГНЕС
      Европа се договори - финансова помощ за държавите от блока ще има, за да се справят с кризата след COVID-19. Това е най-голямата тежест, която ЕС поема до момента. Всички държави обявиха, че постигнатият компромис по време на преговорите е истинска победа. Предвижда се в по-голямата си част отпускането на безвъзмездна помощ и заеми да е 50/50. Но не и за България.
      “Най-прецакани” отново сме ние, въпреки че премиерът Борисов би тъпана до небето за огромната сума от 29 милиарда евро, която бе договорена по време на безпрецедентно дългата 4-дневна среща.



      Прости сметки



      750 милиарда са предназначени за възстановяване на националните икономики. Тази сума е разделена на две - 390 милиарда са безвъзмездни субсидии и 360 милиарда са кредити.






      Испания е получила общо 140 милиарда, от които 72,7 милиарда са безвъзмездни. Петте страни нетни вносители в общия бюджет – Германия, Нидерландия, Швеция, Австрия и Дания – получават „опростителни чекове“, т.е., намаляват се техните вноски с общо 52 милиарда през идните седем години. Четирите „пестеливи“ ще си спестят 27 милиарда. Франция е получила 40 милиарда безвъзмездна помощ.



      Гърция ще вземе малко над 70 милиарда.



      Румънският президент Клаус Йоханис обяви тържествено, че северната ни съседка е успяла да договори 79.9 милиарда евро.



      За България предвидените средства са 29 милиарда - с милиард повече, както обяви победоносно Борисов. От тях грант по пакета “Следващо поколение ЕС” са 7.7 милиарда евро. Иначе казано - останалите близо 23 милиарда ще трябва да бъдат върнати обратно на Европа.


      Съотношението грантове/заеми за страните от блока е приблизително 50/50 с малки отклонения. Ситуацията обаче не изглежда точно така за България. Спред проста сметка това е около 30% безвъзмездна подкрепа.
  • 2
    То
    Томова
    11 -1
    10:20, 21 юли 2020
    ТОЙ ги издействал, ТОЙ положил усилия да сближи позициите на евролидерите, дето ги ебе с 200, ТОЙ счупил рекордите по изпити кафета, ТОЙ чете от листчета нещо, което изобщо не разбира, но пък МУ светват очичките, като съобщава, че 29 милиарда бюджет идели към България плюс близо 2 милиарда грант.
    Към България ли? Към чекмеджето му идат.
    Оставка ли ми искате?!
    Ох, бабачко, какво КРАДЕНЕ предстои!
  • 3
    Ба
    Бай Генчо
    14 -2
    10:23, 21 юли 2020
    Само на българска почва, пред български медии и пред българския зрител, когото смята за ахмак, Боко може да се репчи и тупа в гърдите. И да лъже на килограм, разбира се, с 200. Там, в Брюксел, сред елегантните, възпитани, окъпани и парфюмирани, образовани и с отлични обноски западняци, той е като кастрирано помиярче. Подхвърлили ни и на нас някакъв кокал, както всяка година впрочем. Сумата е идентична. За какво да се радваме, като знаем как ще си я делкат с приятелските фирми. А за нас пак ще останат мизерните доходи, разбитите пътища, немотията, скъпотията и опашатите лъжи, че един ден, някога, щяло да стане по-добре.
  • 4
    Це
    Центурион
    10 -2
    12:30, 21 юли 2020
    Бие се мутрата в гърдите. 29 милиарда ни издействал. Той??? Нещастник, това са жалки трохи, които някой ни е отпуснал ей така, по милост. И които ще трябва да се връщат.
    Не виждаш ли, че цял свят ти се присмива, колко си жалък… и прост… Кафе… Торта… САХЕР…
    72 милиарда за Гърция… ДА 72 МИЛИАРДА за Гърция…
    Така, че… МУТРИ ВЪН. Всички на протестите!!!
  • 5
    Мо
    мовчо
    6 0
    15:05, 21 юли 2020
    16 милиарда лева заем преди 3 години налети в страната ни;28 милиарда евро сега ще влезнат;Значи до една година БЪЛГАРИЯ трябва да стане една от най богатите страни в СВЕТА„и ще станем Швейцария на балканите„Ако с тези пари не успеем да станем такива„значи нещо не се връзва!
  • 6
    Бр
    Бравооо!
    3 -8
    15:05, 21 юли 2020
    Браво на премиера Борисов! Само той може да пистиг... Виж коментара
    • #
      #
      3 0
      00:46, 22 юли 2020
      Трол.
  • 7
    Шш
    ШШШШШТ
    8 -1
    16:11, 21 юли 2020
    За шкафчето -ни дума , ни вопъл ни стон. Оставка -крадец
    • А
      А
      1 -5
      16:37, 21 юли 2020
      А кой ти каза че не е нагласено. То толкова беше о... Виж коментара
  • 8
    Бъ
    българин
    4 -1
    16:30, 21 юли 2020
    Неправилно изречение:Оставям на искащите ми оставка 29 мл евро от бюджета на ЕС-ПРАВИЛНОТО ИЗРЕЧЕНИЕ:Парите които ЕС даде на България -защото вижда че сме на последно място по стандарт ще останат на моя любим народ за да се разпределят всички без корупционни сделки за да се вдигне стандарта на живот-Парите са дадени не защото ЕС харесва един човек а защо вижда положението ни и като членове на ЕС иска БЪЛГАРИЯ да ги настигне
  • 9
    Кр
    КРЮЧКОВ
    3 -1
    22:16, 21 юли 2020
    Е сега започва разпределението НА мене на Влади на менда на Ръбала на Цвета и така европейските пари няма да стигнат до обикновеният човечец Хайде хаирлия да им е сумата
  • 10
    Ам
    Амин
    4 -1
    23:05, 21 юли 2020
    Долен, безочлив ,нагъл ,прост,крадлив ИЗРОД.... Господ да те накаже дано за всеки залък взет от
    измъчения Български народ - АМИН !
    • По
      Подкрепям
      1 0
      01:13, 22 юли 2020
      Да ,нека го накаже и всички други продажници от 89-та насам.Да бъде. Нека.Дано.
Последни новини