Активни вулкани на Венера?

Учени идентифицираха 37 вулканични структури на Венера, които изглежда са били активни наскоро – а може би са активни и днес – обрисувайки картина на геологично динамична планета, а не на застинал свят, както се смяташе до неотдавна.

Изследването се фокусирало върху пръстеновидни структури, наречени корони, образувани се от натрупали се нагорещени скали от дълбините на планетата. Те представляват убедителни доказателства за скорошна тектонична и магмента активност на повърхността на Венера.

Много учени дълго време смятаха, че на Венера липсва тектонична активност и че той е един застинал в геологично отношение свят през последните 500 милиона години.

Изследването доказва, че топлината от дълбините на планетата може да достигне повърхността дори днес.

Учените определили вида геоложки особености, които биха могли да съществуват само при активна наскоро корона – издайнически ров около структурата. След това разгледали радарни изображения на Венера, направени от космическия апарат Магелан през 90-те, за да открият корони, отговарящи на изискванията. От проучените 133 корони, се оказало, че 37 са били активни през последните 2-3 милиона години.

Авторите на изследването смятат, че много от тези структури са активни и днес.

Короните представляват полета от потоци лава и големи разломи, простиращи се върху огромен кръгъл терен. Много от 37-те се намират в рамките на гигантски пръстен в южното полукълбо на планетата, включително колосална корона, наречена Артемида, с диаметър 2 100 км.

Венера, най-близкият съсед на Земята, е покрита от облаци сярна киселина, а температурите на повърхността и са толкова високи, че могат да разтопят олово.

Източник: theguardian.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини