Първата арабска космическа мисия до Марс потегли

Първата арабска космическа мисия до Марс потегли от Япония. След отлагане заради метеорологичното време ракетата със сондата Hope (Надежда) бе изстреляна в 6:58 часа местно време, информира АФП.

Ракетата със сондата, известна като "Ал Амал" на арабски, потегли от космическия център Tanegashima в Южна Япония. Сондата успешно се отдели от ракетата около час след изстрелването й.

Проектът на Обединените арабски емирства (ОАЕ) влезе в надпреварата до Марс, в която участват Tianwen-1 от Китай и Mars 2020 от САЩ. Арабската сонда се възползва от период, при който Земята и Марс са на най-близко разстояние.

През октомври Марс ще бъде на разстояние 62,7 милиона километра от Земята, според НАСА.

"Надежда" се очаква да достигне орбитата на Марс до февруари 2021 г., когато ще се отбележат 50 г. от обединението на ОАЕ, съюз от седем емирства.

За разлика от другите две мисии до Марс, планирани тази година, арабската сонда няма да кацне на Червената планета, а ще остане в орбитата цяла марсианска година или 687 дни.

Докато задачата на арабската мисия е да предостави снимки на метеорологичната динамика в атмосферата на Червената планета, сондата е основа за много по-голяма цел - колонизиране на Марс до 2117 г.

ОАЕ също иска проектът да послужи като източник на вдъхновение за арабската младеж в регион, който твърде често е раздиран от конфликти и икономически кризи.

Десетки сонди, повечето американски, бяха изпратени на Марс от 60-те г. на миналия век. Много не успяха да стигнат толкова далеч или не успяха да кацнат на планетата.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини