21 °C

През 2020 година отбелязваме 100 – годишнината от създаването на Строителните войски в България

Строителните войски са създадени след Първата световна война, когато България губи 105 хиляди свои синове. На фона на това и изключително тежките клаузи на Ньойския договор и тотално разрушената икономика правителството на БЗНС начело с Александър Стамболийски поема отговорността да изведе страната от националната катастрофа.Започва с приемането на редица нови важни закони, сред които и този за Трудова повинност, преименувана през 1969 г. на Строителни войски/СВ/. В мотивите си пред народните представители Стамболийски изтъква, че българския народ трябва да се научи сам да си поправя пътищата, каналите, да оросява и отводнява, да подпомага държавата в построяването на мостове и железници. Той изказва увереността си, че ако се организира на трудови начела залесяването на оголените места, България ще стане Швейцария на Балканите. След продължителни дебати закона е гласуван на 28  май 1920 – та.Срокът  за служба в Трудова повинност е определен на 12 месеца за мъжете и 6 за жените, а година по- късно той е намален съответно 8 и 4 месеца. След като се натрупва известен опит с временната повинност, през пролетта на 1921 г. са свикани 11 120 младежи, а от 1 септември още 30 000.Те са разпределени за работа по шосета, жп. линии и др.

Първите обекти по които се работи са отсечките Бояна Княжево Горна баня Суходол; Шумен Преслав; София Брезник; Рила Рилски манастир; Пирдоп Карлово; Караисен Павликени Бяла черква; Кърджали Златоград; и по линиите Тулово Казанлък; Видин Александрово; Септември Велинград и др. За кратко време са построени и ремонтирани 740 км. Пътища, множество мостове и водостоци, пресушени са значителен брой блата и мочурища, залесени са стотици декари земи, обновени са десетки сгради. И всичко това има важно значение за по-нататъшното укрепване на Строителни войски.

С името на войските всъщност е свързано строителството на почти всички големи хидроенергийни обекти.Такива са Баташкият водносилов път, включващ три системи от язовири, канали и електроцентрали, каскадите „Въча”, „Белмекен Сестримо” и „Момина Клисура”, „Сандански Бистрица”.Изграждането на химическата промишленост също е тясно свързано със Строителните войски комбинатът в Димитровград, промишленият комплекс в Девня, нефтохимическите в Бургас и Плевен и още, и още.

С всяка следваща година опитът ни в изпълнението на важни промишлени обекти растеше. През 1960 г. специално за  „Кремиковци” се създаде ново поделение, като командир на дивизията беше полк. Хернани Димитров.След години то се включва и в изграждането на гиганта на нашата  цветна металургия МОК „Елаците”, който е най-големият обект, в който СВ са главен изпълнител.Това е уникален строеж, разположен на две огромни площадки.Реализирани са общи 15 подобекта, по-важни от които са 60 – метров корпус „ Едро трошене” , 7 км тунел за лентово транспортиране на рудата, открит рудник, близо 50 км пътища, административен комплекс.Открит е на 18 февруари 1983 г.Към днешна дата обаче не съществуват и няма човек от системата, койтода несъжалява за разформироването им.

След промените през 1989 г. с приетото от Народното събрание решение за преобразуване на СВ в предприятие „ Строителство и възстановяване” фактически се случи ликвидацията. Ноимайки предвид все  остро очертаващия се недостиг на изпълнителни кадри в отрасъла, може би още не е късно да се помисли поне за няколко центъра за подготовка на строителни кадри. Бих искал да споделя разочарованието си от факта, че от създаването на Строителни войски през 1920 г. до ликвидирането им през 2000 г. България е управлявана от 30 правителства с различни политически принадлежности и всички те са оценявали по достойнство този труд за България.Аз не мога да намеря отговор на въпроса защо беше заличена една толкова добре работеща организация. Защо беше ликвидирана нашата гордост, че и „ние сме дали нещо на света” известно е, че по наш образец подобен род войски са създадени в редица страни в Европа, Азия,Африка и Америка в Унгария, Австрия  и Канада през 1932г. в САЩ 1933г. И още в Япония и Естония през 1934г., в Германия и Полша 1936г., в Румъния и Испания 1937 г.На по-късен етап и в Монголия, Танзания, Куба, Виетнам, Лаос.

Кадри от последните изброени държави  се подготвиха именно в нашето ВВИС „Любен Каравелов”. Остана само утехата, чу много от нашите колеги днес имат едни от най-проспериращите строителни фирми.

На третия рожден ден на Трудова повинност е убит създателя й Александър Стамболийски. Дълбок поклон пред паметта на водача на селска България и един от най-значимите български политици след Освобождението Александър Стамболийски, свален от власт с военен преврат на 9 юни 1923 година и убит зверски пет дни по-късно от четници на ВМРО, по заповед на военния министър генерал Иван Вълков.

За да не звучим песимистично на финала ще кажа,че Строителни войски бяха едно откритие за света, армията на съзидателния труд.След години малцина ще помнят хилядите офицери, инженери, майстори.Но ще останат обектите, поне онези, които не бяха разрушени. От свое име и от името на СОСЗР Кърджали желая здраве и още дълги години да се връщат към спомените си и  да честват годишнините .

Поради извънредната ситуация във връзка с пандемията Ковид -19, тържественото отбелязване на 100 години от създаването на Строителни войски се планира за септември.

                   о.з. майор Златко Колачев

                  Секретар на Областния и Общински съвети на СОСЗР - Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще мобилизирате вътрешните си сили и ще се справите с възникващите затруднения днес. Ще получите подкрепата на онези, на които сте помагали и обединявайки усилията си, ще ви бъде по-лесно да продължите напред. Лидерските ви заложби ще излязат на преден план и смело ще убеждавате някого в предимствата на идеите си.
22 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Приемайки новото и прилагайки го на практика в едно с познатите средства, ще работите ползотворно за изпълнение на поставените си цели. Няма да пропуснете нищо важно и ще се погрижите за детайлите около реализацията на важно събитие, така, че да не липсва настроение и всичко, което се изисква от вас.
22 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Успеете ли да разпознаете и назовете скритите си тревоги, ще постигнете победа, водеща към върхове. Възможно е застъпничеството ви за някого да ви постави в неблагоприятна светлина пред други, но приятелството е важно за вас. В открит разговор ще споделяте мислите си с близки хора и ще търсите мнението им.
22 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Делово предложение ще насочи мислите ви в по-практични рамки. Помислете, заслужава си да поемете риска, още повече, че сте подготвени за подобни предизвикателства. И други неща ще повишат настроението ви. Вслушайте се в желанията си, отворете сетивата си, не оставяйте безразлични към любовта.
22 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Бъдете реалисти и не очаквайте прекалено много от наскоро създала се ситуация. Очаква ви по-благоприятен период, затова точно сега не избързвайте с действията си. Днес имате страхотен успех сред противоположния пол, използвайте чара си. Втората част на деня ще е особено успешна за вас в личен план.
22 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Прекалено активни сте днес, за да почивате затова търсите всевъзможни начини да оползотворите енергията си. Работа по дома или нещо, свързано с него ще занимава голяма част от вас. Въпреки това обаче не пропускайте предложението на приятел за приятно мероприятие. Ако успеете да съчетаете и двете със сигурност ще останете най-доволни от този ден.
22 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се съобразявате с високите си изисквания и ще дадете предимство на естетическите си възприятия. Това за някои означава влагане на повече усилия в конкретна задача, за това пък резултатите ще ви удовлетворят. Упорството ви ще довежда всичко, с което се захванете до успешен край.
22 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Съсредоточени сте и не допускате грешки. Съвсем близо сте до крайния успех. Близките ви проявяват разбиране и едва ли ще ви ангажират допълнително. Привличате вниманието на важен за вас човек. От тук нататък всичко е във вашите ръце. Някои от вас се държат прекалено самоуверено на моменти граничещо с арогантността. Това едва ли ще се приеме радушно.
22 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
22 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Хубави емоции ще разнообразят деня ви, ще ви направят активни и усмихнати. Психическата ви уравновесеност и душевна хармония ви позволяват да осъзнаете своята уникалност. Активни и уверени ще откриете за себе си много истини, които до сега са ви убягвали. Някои от вас ще пътуват, но не поемайте излишен риск.
22 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Намерете достоен начин да се разделите с хора, които са ви разочаровали, но ги обичате. Ако трябва се вслушайте в съветите, които ще получите. Възможни са обрати на плановете ви.
22 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Верни в предвижданията си, ще постигнете намеренията си, влагайки всичко, което е нужно за успеха ви днес. Не омаловажавайте отношението на някого към вас, добро или не, то може да се окаже решаващо за изхода на една ситуация. Във възможностите ви е да й повлияете положително, ако излъчвате светли мисли към участващите в нея хора.
22 сеп 2020
Последни новини