7 °C

През 2020 година отбелязваме 100 – годишнината от създаването на Строителните войски в България

Строителните войски са създадени след Първата световна война, когато България губи 105 хиляди свои синове. На фона на това и изключително тежките клаузи на Ньойския договор и тотално разрушената икономика правителството на БЗНС начело с Александър Стамболийски поема отговорността да изведе страната от националната катастрофа.Започва с приемането на редица нови важни закони, сред които и този за Трудова повинност, преименувана през 1969 г. на Строителни войски/СВ/. В мотивите си пред народните представители Стамболийски изтъква, че българския народ трябва да се научи сам да си поправя пътищата, каналите, да оросява и отводнява, да подпомага държавата в построяването на мостове и железници. Той изказва увереността си, че ако се организира на трудови начела залесяването на оголените места, България ще стане Швейцария на Балканите. След продължителни дебати закона е гласуван на 28  май 1920 – та.Срокът  за служба в Трудова повинност е определен на 12 месеца за мъжете и 6 за жените, а година по- късно той е намален съответно 8 и 4 месеца. След като се натрупва известен опит с временната повинност, през пролетта на 1921 г. са свикани 11 120 младежи, а от 1 септември още 30 000.Те са разпределени за работа по шосета, жп. линии и др.

Първите обекти по които се работи са отсечките Бояна Княжево Горна баня Суходол; Шумен Преслав; София Брезник; Рила Рилски манастир; Пирдоп Карлово; Караисен Павликени Бяла черква; Кърджали Златоград; и по линиите Тулово Казанлък; Видин Александрово; Септември Велинград и др. За кратко време са построени и ремонтирани 740 км. Пътища, множество мостове и водостоци, пресушени са значителен брой блата и мочурища, залесени са стотици декари земи, обновени са десетки сгради. И всичко това има важно значение за по-нататъшното укрепване на Строителни войски.

С името на войските всъщност е свързано строителството на почти всички големи хидроенергийни обекти.Такива са Баташкият водносилов път, включващ три системи от язовири, канали и електроцентрали, каскадите „Въча”, „Белмекен Сестримо” и „Момина Клисура”, „Сандански Бистрица”.Изграждането на химическата промишленост също е тясно свързано със Строителните войски комбинатът в Димитровград, промишленият комплекс в Девня, нефтохимическите в Бургас и Плевен и още, и още.

С всяка следваща година опитът ни в изпълнението на важни промишлени обекти растеше. През 1960 г. специално за  „Кремиковци” се създаде ново поделение, като командир на дивизията беше полк. Хернани Димитров.След години то се включва и в изграждането на гиганта на нашата  цветна металургия МОК „Елаците”, който е най-големият обект, в който СВ са главен изпълнител.Това е уникален строеж, разположен на две огромни площадки.Реализирани са общи 15 подобекта, по-важни от които са 60 – метров корпус „ Едро трошене” , 7 км тунел за лентово транспортиране на рудата, открит рудник, близо 50 км пътища, административен комплекс.Открит е на 18 февруари 1983 г.Към днешна дата обаче не съществуват и няма човек от системата, койтода несъжалява за разформироването им.

След промените през 1989 г. с приетото от Народното събрание решение за преобразуване на СВ в предприятие „ Строителство и възстановяване” фактически се случи ликвидацията. Ноимайки предвид все  остро очертаващия се недостиг на изпълнителни кадри в отрасъла, може би още не е късно да се помисли поне за няколко центъра за подготовка на строителни кадри. Бих искал да споделя разочарованието си от факта, че от създаването на Строителни войски през 1920 г. до ликвидирането им през 2000 г. България е управлявана от 30 правителства с различни политически принадлежности и всички те са оценявали по достойнство този труд за България.Аз не мога да намеря отговор на въпроса защо беше заличена една толкова добре работеща организация. Защо беше ликвидирана нашата гордост, че и „ние сме дали нещо на света” известно е, че по наш образец подобен род войски са създадени в редица страни в Европа, Азия,Африка и Америка в Унгария, Австрия  и Канада през 1932г. в САЩ 1933г. И още в Япония и Естония през 1934г., в Германия и Полша 1936г., в Румъния и Испания 1937 г.На по-късен етап и в Монголия, Танзания, Куба, Виетнам, Лаос.

Кадри от последните изброени държави  се подготвиха именно в нашето ВВИС „Любен Каравелов”. Остана само утехата, чу много от нашите колеги днес имат едни от най-проспериращите строителни фирми.

На третия рожден ден на Трудова повинност е убит създателя й Александър Стамболийски. Дълбок поклон пред паметта на водача на селска България и един от най-значимите български политици след Освобождението Александър Стамболийски, свален от власт с военен преврат на 9 юни 1923 година и убит зверски пет дни по-късно от четници на ВМРО, по заповед на военния министър генерал Иван Вълков.

За да не звучим песимистично на финала ще кажа,че Строителни войски бяха едно откритие за света, армията на съзидателния труд.След години малцина ще помнят хилядите офицери, инженери, майстори.Но ще останат обектите, поне онези, които не бяха разрушени. От свое име и от името на СОСЗР Кърджали желая здраве и още дълги години да се връщат към спомените си и  да честват годишнините .

Поради извънредната ситуация във връзка с пандемията Ковид -19, тържественото отбелязване на 100 години от създаването на Строителни войски се планира за септември.

                   о.з. майор Златко Колачев

                  Секретар на Областния и Общински съвети на СОСЗР - Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е силен за начинания, в които влагате творчество и желание за напредък. Ще се толерират градивни действия, насочени към семейството, другите и бъдещето. Обществената ви ангажираност също ще дава резултати, така че бъдете активни. Грижите за здравето ще имат видим ефект.
02 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви ползотворен ден, имате всички шансове да изпълните онова, което сте планирали. Имате известни колебания, но с подреждането на делата ви те ще отпаднат. Опитайте се да не пренебрегвате чувствата и желания на вашия партньор.
02 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Енергични и с желание, ще пристъпите към задачите си и ще ги приключите в срок. Интелигентното ви присъствие ще благоприятства атмосферата на работното място, нещо, за което ще получите похвала от шефа. До себе си имате някой, който заслужава повече внимание и това го разбирате много добре. Не проигравайте шансовете си там.
02 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Рак:Новости в личния ви живот и ярка делова изява.Щастието е на ваша страна .и макар,че не сте хазартен тип-може да рискувате.Заложете на 5.Успех.
02 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Всичко, продиктувано от разума днес ще ви носи удовлетворение. Близките ще споделят част от грижите ви и това ще увеличи шансовете ви. Имате предостатъчно време за да анализирате създалата се обстановка и да направите правилния избор. Изберете най-перспективната възможност.
02 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте с нещата, с които ви предстои да се занимавате. Бързо ще се освободите от съмненията си и ще напреднете, отхвърляйки голям обем работа. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване. Познати ще ви направят изгодно предложение за съвместно начинание.
02 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сред близките си ще можете да се отпуснете и разтоварите. Доброто ви финансово състояние за момента ви прави по-спокойни и уверени за близкото бъдеще. В дългосрочен план ще имате възможности за изяви, с които ще постигнете повече стабилност. Не се притеснявайте. Избягвайте да давате пари на заем.
02 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Най-добре ще е днес да бъдете у дома, в противен случай ви очакват изненади. За някои от вас денят ще бъде свързан и с доста работа. Не я отлагайте. Отхвърлете колкото се може повече от нея. Интелектуалните занимания ще се окажат ползотворни за вас днес.
02 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започващите промени ще ви се отразят позитивно, въпреки, че в началото може да изживеете притеснения. Ще утвърдите постигнатото и ще продължите да се развивате в много посоки. Постоянството ви е гаранция за успех и носи желаните резултати. Има от какво да сте доволни.
02 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Похвално е желанието ви да сте полезни на хората, с които работите и на такова внимание ще се радвате и вие. Ще бъдете очаровани от някой, с когото ще станете по-близки и ще търсите общи пътища за изява. Успешни ще бъдат пътуванията ви, ако вземете под внимание всички подробност.
02 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете уважението си към отсрещната страна и вежливо изслушайте доводите им за едно или друго тяхно решение. Това ще привлече към вас благоразположението им, от което ще се възползвате на по-късен етап. Присъствието на човека, за когото мислите често ще ви донесе приятни вълнения.
02 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Определете приоритетите си и работете върху тях, не се разсейвайте. Впечатлявате с бързата си мисъл и аналитичните си способности. Ще имате успех с всичко, което днес бъде обект на вниманието ви. В личен план ще имате среща и тя ще сложи началото на ново сътрудничество. Не пренебрегвайте личните си предпочитания.
02 мар 2021
Последни новини