Математиката зад Covid-19 – кога ще успеем да „задушим“ вируса с имунитет

Все още има много въпросителни относно пандемията, но всички знаем кога ще ѝ дойде краят – когато разпространението на вируса се забави достатъчно и накрая достигне точка, в която вече не може да намери нови носители, защото е изграден масов имунитет. До този етап може да се стигне чрез ваксина или ако достатъчно хора го преболедуват. Но за какви числа става дума, когато говорим за така наречения herd immunity?

Oпределянето на границата, когато Covid-19 ще бъде „задушен“, е от фундаментално значение. Проблемът е, че е почти невъзможно тя да бъде изчислена с абсолютна точност. Първо, трябва да знаем колко човека заразява един болен от коронавируса. Тази стойност се изписва R0 (чете се „R naught”). При Covid-19 един болен заразява средно още 2.5 човека. В такъв случай границата за постигане на масов имунитет се явява 60% (може да видите формулите за изчисление на стойностите ТУК). N.B. това не означава, че вирусът ще СПРЕ да се разпространява, когато 60% от населението има имунитет. Значи, че ще ЗАБАВИ своето разпространение. Представете си го като да махнете крака си от педала за газта - колата ще започне да намалява скоростта, но няма да спре веднага, а бавно и постепенно.

Досега разгледахме оптимистичния поглед над нещата. Сега започва сложната част. Както казахме, 2.5 заразени от един болен е средностатистическа величина. Тази стойност ще варира в зависимост от много фактори. Например местожителство. Човек, който живее в жилищен блок и работи в офис, има вероятност да зарази много повече хора от такъв, който живее и работи във фермата си и няма съседи в радиус от няколко километра. Места като старческите домове биха могли да се превърнат в истински епицентрове на заразата, защото възрастните хора са много по-уязвими. Дори R0 от 2.5 да важи в световен мащаб, в някои места това число ще е значително по-голямо и 60% имунитет сред населението няма да е достатъчен.

 

Обикновено масовият имунитет, разгледан в контекста на кампаниите за ваксинация, предполага, че всички хора имат еднакъв шанс да прихванат болестта. В случая имаме естествено разпространяваща се инфекция, която не се съобразява с това правило и социалното ни поведение се явява определящ фактор. По-комуникативните и несъобразяващите се с мерките за безопасност са по-застрашени от вируса.

Биологичните ни различия също са от ключово значение във времена на пандемия. Някои хора са по-уязвими и първоначално Covid-19 ще се разпространява между тях. Рано или късно, за да продължи да съществува, той ще трябва да се насочи и към по-устойчивите индивиди, което ще убие инерцията му. Това означава, че с времето ще бъде достигнат пик, след който поне на теория би трябвало бройката заразени да върви безвъзвратно надолу.

Проблемът е, че без налична ваксина никой не може да каже с точност колко процента от населението трябва да е изкарало болестта, за да придобие нацията естествен имунитет.

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини