Гръцкото море роди куриози с PCR тестовете

Изискването за отрицателен PCR тест за българи при пътуване в Гърция и в други страни предизвика бум на оферти от лабораториите и раждането на куриози, които имат потенциал да предизвикат нови дискусионни казуси.

Някои предлагат съкратени срокове за получаване на резултат срещу по-високо заплащане, други отменят таксата за обслужване на клиента, трети издават документа директно на английски. 

Най-съблазнителна обаче изглежда офертата за пул тест. Атрактивна е, защото дава възможност на цената на едно PCR изследване да се тестват до 5 души или да платят общо 120 лв, вместо всеки по толкова.

Какво представлява пул тестът - попитахме имунолога доц. Велизар Шиваров.

"При пул тестването с PCR се взема материал от носоглътката на няколко души, изолира се нуклеинова киселина, смесват се пробите и се пуска едно изследване. Възможни са различни комбинации - по двама, трима или петима души наведнъж. Ако се окаже, че пул тестът е позитивен, хората, от които е взет материал, трябва да се тестват индивидуално, за да се установи кой и колко точно от тях са позитивни."

Проучване на OFFNews показа, че в една от големите частни лаборатории, които предлагат такава оферта, пул тестът може да се направи на група до 5 души и цената е общо 120 лв. Дори само един от тези 5 души да е носител на вируса, целият пул се обявява за позитивен за COVID-19 и следва 14-дневна карантина за всички. Има възможност за индивидуално тестване с намаление - 75 лв., ако искате да разберете дали лично вие сте носителят на вируса, но дори резултатът ви да е отрицателен, вече сте въведени в единната система като позитивни. За да ни потвърдят официално информацията, изпратихме запитване до лабораторията, на което до момента нямаме отговор.

Опитахме да разберем как процедира РЗИ при позитивен резултат на пул тест. Дали всички, чиито проби са взети, наистина подлежат на карантина, защото може да не са от един семеен кръг, но оттам ни отговориха, че все още нямат информация какъв е редът в този случай. От столична РЗИ уточниха, че когато се регистрира положителна проба при индивидуално тестване по желание, лабораториите подават данните към РЗИ, откъдето се задейства епидемиологично проучване на контактните лица от първи ред. Тестовете, които се правят в такива случаи от РЗИ, не се заплащат, тъй като акредитираната лаборатория на столичната РЗИ работи с PCR-и, осигурени от здравното министерство за тази цел.

Какво се регистрира в единната информационна система при пул тест и кой се карантинира запитахме и здравното министерство и все още очакваме отговор.

Оказва се, че иновативните оферти на лабораториите завариха институциите неподготвени.

Подготвени обаче са туроператорите. Те също предлагат атрактивни PCR-оферти към пакетите - като например безплатен PCR тест, ако закупите пакет за почивка. При положителен резултат пакетът може да се ползва с друга дата.

Междувременно, новите мерки на гръцката граница предизвикаха големи опашки пред някои лаборатории.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини