Представиха подробно проекта за реновиране на центъра на Асеновград

Изображение 1 от 4

    Заместник-кметът на Асеновград Стоян Димитров представи на пресконференция пред медии и граждани днес ( 14.07.20 г. ) изпълнението на проекта за реновиране на центъра на града. 

    Той е с наименование "Благоустрояване на част от централната зона и площад "Акад.Николай Хайтов" в гр.Асеновград - I етап", Договор № BG16RFOP001-1.25-0006-C01.

    Заместник-кметът подчерта, че финансирането е изцяло с европейски средства и е за конкретната цел. 

    Парите не са отделени от бюджета на общината и сумата може да бъде ползвана само и единствено за реализирането на проектното предложение.

    На представянето присъстваха заместник-кметове, екипът по проекта, служители на общината, граждани, представители на медиите.

    Инженер Димитров представи основната цел и параметри на проекта.

    Общата му стойност е в размер на 4 313 813,86 лева. Тя е 100 % безвъзмездна финансова помощ.

    Европейското финансиране от ЕФРР е на стойност 3 666 741,78 лева. Националното съфинансиране е в размер на 647 072,08 лева.

    Началната дата на проекта е 01.06.20 г. , а крайната дата за реализация на всички дейности и приключване на проекта е 01.12.22 г.

    Инженер Димитров посочи, че проектът е насочен към подобряване на градската среда в Асеновград и в частност - благоустрояване на централната зона на града. 

    Целта е, от една страна да придаде идентичен, единен и запомнящ се облик, като в същото време предлага решение за укрепване конструкцията на площадното пространство.

    Интервенциите са върху част от площадното пространство и изцяло нива II и III на площад "Академик Николай Хайтов".

    Предвидени са демонтаж на съществуващите настилки и монтаж на нови такива ; изграждане на постоянна открита сцена с обслужваща сграда, която да може да се ползва за организирани събития, представления, неформални прояви, публични изяви ; изграждане на алпинеуми и амфитеатрална зона за отдих.

    Предвижда се също така "повдигане" на II-ро ниво чрез полагане на нова стоманобетонова плоча. Планирано е цялостно отводняване, ново улично и площадково осветление, включително и на обществени сгради - Градска библиотека "Паисий Хилендарски", общинска администрация на РУ на МВР в Асеновград ; изграждане на система за видеонаблюдение ; цялостно озеляване на новоформираните зелени площи; изграждане на поливна система и изграждане на съоръжения, осигуряващи достъпност за хората с увреждания - рампи и асансьор, обслужващ трите нива на центъра.

    В пресконференцията последва кратко резюме на дейностите, залегнали в проекта и статуса им към момента. А именно: Управление, мониторинг и отчетност на проекта: "Благоустрояване на част от централната зона и площад "Академик Николай Хайтов" в гр.Асеновград - I етап; Авторски надзор; Строителен надзор; Информация и публичност на проекта; Одит на проекта; Въвеждане на обекта в експлоатация.

    Инженер Димитров информира, че по част от дейностите вече има сключени договори с фирми изпълнители. За основната дейност - изпълнение на строително-монтажните работи, вече е избрана фирма.

    Договор ще се сключи след изтичане на законоустановения срок за обжалване.

    В заключение Стоян Димитров припомни, че в реализацията на настоящия проект ще се изпълни етап I  от инвестиционния проект за ремонт на центъра.

    При първа възможност община Асеновград ще търси финансиране и за изпълнение на етап II.

    Източник: Asenovgrad.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини