Все повече американци вярват, че щастието се купува

Поговорката гласи, че щастието не се купува с пари, но връзката помежду им сякаш е по-силна отвсякога, пише електроннното издание "Медикъл Експрес".

Проучване на университета в Сан Диего, САЩ установи, че връзката между щастието и водещите индикатори за социално-икономически статус, включително между дохода и образованието, стабилно нараства.

Психоложката от университета на Сан Диего Джийн Туенги и експертката по статистика Бел Купър от университета Лин във Флорида са анализирали данни от националното проучване на населението в САЩ за 44 198 американци в периода 1972-2016 г. Резултатите от проучването им са публикувани в сп. "Имоушън", издание на Американската асоциация по психология.
Те показват, че средностатистически колкото по-висок е доходът на човек, толкова той е по-щастлив. Данните се различават от тези в предишни изследвания, според които усещането за щастие спира да се променя при постигане на годишен доход около 75 000 долара.

"Бях изненадана, че доходите са така тясно свързани с усещането за щастие, и че това не спира да се променя при постигане на по-високи доходи", каза Туенги. "Достъпът до повече пари изглежда се равнява на повече щастие, дори и след като са посрещнати основните разходи", добави тя.

Изследването установява също, че щастието е много по-свързано с приходите днес в сравнение с това съотношение през 70-те и 80-те години на миналия век. Туенги заключава, че напоследък щастието се купува с пари по-често, отколкото това се е случвало преди.

Всичко това влияе на усещането за щастие на американците. Щастието при белите американци без образование бележи спад след 2000 г., докато при белите американци, завършили колеж, остава на стабилно ниво. Усещането за щастие при чернокожите американци без образование също остава стабилно, а чернокожите, завършили колеж, се чувстват по-щастливи.

Според Туенги резултатите от изследването съвпадат с тезата за нарасналото класово неравенство в САЩ след изборите през 2016 г. Тя смята, че друго възможно обяснение е, че ако преди години броят на браковете между хората с нисък доход и тези с по-висок доход са били сравнително равни, днес американците с по-ниски доходи се задомяват по-рядко, а женените хора по традиция казват, че са по-щастливи. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини