15 °C

Пещера "Добростански бисер" приема посетители вече повече от месец

Туристическият обект " Добростански бисер" функционира на пълни обороти при спазване на всички противоепидемични мерки, въведени от Министерството на здравеопазването. 

От откриването ( 05.06.20 г. ) до вчера ( 06.07.20 г. ) обектът е посетен от над 800 души въпреки епидемичната обстановка.

Посещенията са осъществявани при строго спазване на противоепидемичните мерки.

За посочения период постъпленията от входни такси за пещерата са в размер на 3 165 лева, а 648 лева - от продажба на сувенири и други стоки.

За "Добростански бисер" разказва директорът на ОП "Туризъм" към община Асеновград Димитър Кирков.

Пещерата е малка, но с годините природата е изваяла най-различни изображения. Вътре най-вече могат да се видят сталагмити, сталактити, сталактони. Има и малки езерца, в които се образуват бисерчета. 

В пещерата има различни образувания, които всеки един посетител може да оприличи на различни фигури ( плачеща майка, заек, вълк и др.).

Пещерата се намира от 5 километра от асеновградското село Добростан. Пътят е асфалтиран и стигайки до вече нефункциониращата хижа "Марциганица", където могат да се паркират колите, има близо 800 метра пешеходен маршрут.

Преминава се през туристическа пътека, която е маркирана със зелена маркировка. Тя води точно до пещерата.

Същата пътека води до село Югово и от там достига до хижа "Пашалийца". 

Пешера "Добростански бисер" е проучвана за пръв път през 1963 г. А през 1973 г. е картирана.

През 90-те години на миналия век се стопанисва от туристическо дружество "Безово". През 2010 г. пешерата се възстановява и 2018 г. се предоставя за стопанисване на ОП "Туризъм" към община Асеновград.

Пещерата е с работно време: петък, събота и неделя, на всички празнични дни и през седмицата - по предварителна заявка за групи, състоящи се от не по-малко от 15 души.

Добростанският карстов район е вторият по богатство на пешери след карлуковския район. Има над 250 картирани пещери. Част от тях  са "Иванова дупка", "Каргина дупка", "Иванова вода", "Дружба", "Ледница", "Капчика".

Влизането в пешерите е забранено. Единствената социализирана, в която туристическите посещения са разрешени, това е "Добростански бисер".

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е подходящ за творчески планове и подготовка за реализацията им. Не се претоварвайте физически, мислете позитивно и съзидателно. Хармоничните отношения ще ви помогнат да се организирате и справите по-леко с трудностите. Обективната ви оценка за нещата е предпоставка за правилни решения и адекватни действия.
24 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не изпадайте в крайности, търсейки недостатъците на някой, който е сгрешил пред вас. На всеки може да се случи, включително и на вас. Споделете проблемите си с близък човек, това е един от начините да си помогнете, или приемете случващото се като нещо естествено и гледайте с повече оптимизъм. Основания за това няма да ви липсват.
24 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Благодарение на впечатляващата си комбинативност и новаторски идеи днес ще имате големи успехи. Впечатлявате хора, от които до голяма степен зависи бъдещото ви професионално развитие. Не спирайте да се стремите към по-доброто.
24 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Всичко, с което се захванете днес ще ви се отдава без каквито и да било трудности. Използвайте късмета си в положителна насока. Преценете добре шансовете си относно въпрос, който отдавна ви касае и не се колебайте да го решите колкото е възможно по-рано. Дори да се наложи да се противопоставите на нечие мнение, бъдете сигурни че ще си струва.
24 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Забелязвате грешките на околните и ви се иска да ги поправите, но не можете да сте навсякъде. Помислете с какво да изненадате любимия човек. Може да се получи нещо приятно. Близките ви очакват от вас повече и съвсем основателно. Не е трудно и не ги разочаровайте. Направете усилия и всички ще останат доволни.
24 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Решенията ви днес ще са подчинени на желанието ви да сте свободни и независими. Не допускайте да ви въвличат в спорове и конфликти, за да не съжалявате по-късно. Бъдете търпеливи към любимите си хора. Дайте им време за да постигнат намеренията си, не ги притеснявайте излишно.
24 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Способностите ви днес ще намерят добро поле за изява. На работното място бъдете по-въздържани, не споделяйте мнение, ако не го търсят и работете само с проверена информация. В противен случаи са възможни недоразумения. Ще се радвате на внимание и топли сърдечни отношения с любимите си хора.
24 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Развитието на събитията днес ще ви наложат да вземете бързо решение. Без да се притеснявате излишно ще работите и ще приключите в следобедните часове на деня. Приятните неща, за които сте мечтали ще ви привлекат с нова сила и ще им се посветите. Ще се радвате на общи преживявания с приятелите си.
24 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Информация, която очаквате ще ви направи по-раздразнителни, събуждайки у вас съмнения и нездрави мисли. Не избързвайте с решенията си, проверката е начина да разберете истината. От друга страна е добре да помислите върху приоритетите си, пренареждането им ще даде старт на нещо градивно и полезно за бъдещето ви.
24 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Доброто ви поведение и желание да сте полезни не остава скрито и на свой ред ще се радвате на внимание. Не съществува риск да бъдете отблъснати, напротив. Заедно ще пристъпите към осъществяване на обща задача, която ще внесе настроение и подобри финансите ви. Придобивки и реализации за много от вас.
24 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Срещи с неподходящи хора биха ви разколебали в намеренията ви. Подбирайте обкръжението си и не позволявайте на всеки, който е с понижено настроение да ви влияе негативно. В любовта развитията ще ви носят повече удовлетворение и ще ви правят активни. Обичани сте и вие на свой ред покажете привързаността си.
24 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Мнението ви по въпроси, отнасящи се до други хора запазете за себе си. Колкото по-малко правите оценки, толкова по-бързо ще вървите напред. Нещо повече, това ви поведение ще се отрази благоприятно на отношенията с околните и ще се ползвате с уважението им. Някой, който ви обича ще ви изненада приятно.
24 окт 2020
Последни новини