Пещера "Добростански бисер" приема посетители вече повече от месец

Туристическият обект " Добростански бисер" функционира на пълни обороти при спазване на всички противоепидемични мерки, въведени от Министерството на здравеопазването. 

От откриването ( 05.06.20 г. ) до вчера ( 06.07.20 г. ) обектът е посетен от над 800 души въпреки епидемичната обстановка.

Посещенията са осъществявани при строго спазване на противоепидемичните мерки.

За посочения период постъпленията от входни такси за пещерата са в размер на 3 165 лева, а 648 лева - от продажба на сувенири и други стоки.

За "Добростански бисер" разказва директорът на ОП "Туризъм" към община Асеновград Димитър Кирков.

Пещерата е малка, но с годините природата е изваяла най-различни изображения. Вътре най-вече могат да се видят сталагмити, сталактити, сталактони. Има и малки езерца, в които се образуват бисерчета. 

В пещерата има различни образувания, които всеки един посетител може да оприличи на различни фигури ( плачеща майка, заек, вълк и др.).

Пещерата се намира от 5 километра от асеновградското село Добростан. Пътят е асфалтиран и стигайки до вече нефункциониращата хижа "Марциганица", където могат да се паркират колите, има близо 800 метра пешеходен маршрут.

Преминава се през туристическа пътека, която е маркирана със зелена маркировка. Тя води точно до пещерата.

Същата пътека води до село Югово и от там достига до хижа "Пашалийца". 

Пешера "Добростански бисер" е проучвана за пръв път през 1963 г. А през 1973 г. е картирана.

През 90-те години на миналия век се стопанисва от туристическо дружество "Безово". През 2010 г. пешерата се възстановява и 2018 г. се предоставя за стопанисване на ОП "Туризъм" към община Асеновград.

Пещерата е с работно време: петък, събота и неделя, на всички празнични дни и през седмицата - по предварителна заявка за групи, състоящи се от не по-малко от 15 души.

Добростанският карстов район е вторият по богатство на пешери след карлуковския район. Има над 250 картирани пещери. Част от тях  са "Иванова дупка", "Каргина дупка", "Иванова вода", "Дружба", "Ледница", "Капчика".

Влизането в пешерите е забранено. Единствената социализирана, в която туристическите посещения са разрешени, това е "Добростански бисер".

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини