Окръжна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт срещу 24-годишен мъж, шофирал без книжка, след употреба на алкохол и наркотици и заради подкуп на полицаи

Окръжна прокуратура - Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо 24-годишен мъж, управлявал автомобил без шофьорска книжка и след употреба на алкохол и наркотици, а при спирането му за проверка предложил подкуп на полицаи, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Пловдив.

"Окръжна прокуратура - Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо Б.Д, на 24 г., за това, че на 2 февруари 2020 г., в гр.Асеновград, е предложил да даде подкуп в размер на 100 лева, на двама на полицейски инспектори, за да не извършват действия по служба - да не предприемат спрямо него действия по констатиране на управление на моторно превозно средство - марка "Ауди А3", след употреба на алкохол и наркотични вещества - престъпление по чл.304а, вр.чл. 304, ал.1 от Наказателния кодекс, 

и за това, че на същата дата и място управлявал автомобила с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда, а именно 1,54 на хиляда, установено по надлежния ред - с техническо средство "Алкотест Дрегер" - престъпление по чл.343б, ал.ч от Наказателния кодекс,

както и за това, че на същата дата и място е управлявал автомобила след употреба на наркотично вещество - кокаин, установено по надлежния ред със съдебно-химическа експертиза - чл.343б, ал.3 от Наказателния кодекс."

Припомняме, че на 2 февруари 2020г., обвиняемият Б.Д., след като употребил алкохол и кокаин, отишъл пред заведение край град Асеновград, където работела негова позната.

Към 3:30 ч. двамата тръгнали с нейния автомобил, марка "Ауди А3", в посока към гр.Асеновград. Обвиняемият Б.Д. шофирал автомобила.

На едно от кръговите кръстовища към града обвиняемият Б.Д. загубил управление и качил двете леви гуми на автомобила на кръговото островче, при което те се спукали в бордюра.

Въпреки това Б.Д продължил да управлява автомобила и през това време се разминал с полицейски патрул. Служителите на МВР видели спуканите гуми, обърнали посоката на движение и потеглили след него.

Като ги видял, Б.Д настоял с неговата спътница да си разменят местата, защото той не притежавал книжка.

Отдалечавайки се от полицейския патрул, той спрял и на шофьорското място седнала жената.

След като полицаите пристигнали на мястото, Б.Д. си признал, че той е управлявал автомобила. Извършената проверка с техническо средство "Алкотест Дрегер" отчела 1,54 промила алкохол в кръвта.

За да не извършват по-нататъшни действия по установяване на нарушения, обвиняемият Б.Д. решил да предложи подкуп на двамата полицаи.

Той се обърнал към тях с думите "Може ли да оправим нещата?'. След това извадил 100 лева, или две банкноти от по 50 лева, и допълнил: "Давам тези 100 лева, да ме пуснете да си ходя и да забравим за случая".

Обвиняемият хвърлил парите на пода на полицейския автомобил през отворената предна врата.

Служителите на МВР не взели парите и уведомили незабавно дежурния разследващ полицай. 

Обвиняемият е бил задържан за срок от 24 часа по Закона за МВР. Спрямо него е взета мярка за неотклонение "Гаранция" в размер на 3 000 лева.

Най-тежкото, предвидено от Закона наказание, измежду тези престъпления, за които е обвинен Б.Д., а именно това за подкуп, е лишаване от свобода до 10 години и глоба до 15 хиляди лева.

Източник: Asenovgrad.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини