17 °C

Цариградски българин води битка със Вселенската патриаршия в Истанбул, брани независимостта на Българската екзархия

  Цариградски българин води дългогодишна битка с Вселенската патриаршия в Истанбул, бранейки независимостта на Българската екзархия. Каузата му среща подкрепа на наши изселници в мегаполиса. В резултат е издаден сериозен труд с 220 документа и 110 илюстрации под наслов „Борбата ни с Патриаршията,15 г.в Българската екзархия”.

    Човекът дръзнал да се възпротиви срещу Вселенският патриарх Вартоломей се казва Божидар Чипоф. Той е роден през 1953 г. в Истанбул. Семейството му идва в мегаполиса от Егейска Македония. В младежките си години Чипоф се занимава с музика. През 1979 г.основава фирмата „Божидар-електроника и промишленост”. Среща се с много известни певци от турската сцена. Дори Баръш Манчо използва музикалните системи на Чипоф.

   От 1993 до 2007 г. Божидар Чипоф е в Управителния съвет на Фондация „Българска екзархия”. Между 1996 и 2007 г.води съдебни дела срещу Вселенската патриаршия. Делото е познато в медиите като „Делото срещу Вселейнската патриаршия за ейкуменизъм”. Чипоф води усилена медийна кампания. Дава пресконференции в университети, участва в различни дискусии. В момента пише анализи за Türksam-Център за стратегически анализи. Има блог в Интернет. Основна тема на неговите статии е обичта и толерантността.

    Ето какво пиче Чипоф за своята битка с Вселенската патриаршия: Всичко започна с един документ. През 1870 г.със султански ферман е основана Българската православна общност в Османската империя. По време на създаването на Републиката традицията на добро отношение към цариградските българи е продължена. Никога не сме срещали натиск, категоричен е Чипоф. Той посочва, че българите в Истанбул винаги свободно са осъществявали религиозните си обичаи на български език.

   Кризата с Вселенската патриаршия започва, когато Патриарх Вартоломей посяга на езика в официалните документи на Българската екзархия. От 1870 г.кръщелните свидетелства на цариградските българи се издават на родния им език. Това е традиция от 1870 г. На 12 февруари 1994 г.Вартоломей привиква енорийският свещеник на българската общност Константин Костоф и му дава следната заповед, с която се започва асимилационен процес: ”От днес няма да издавате кръщелни свидетелства. Документите ви трябва да бъдат на гръцки и български и да носят клеймото на Вселенския патриарх. Ето ви един формуляр. Подобно на този формуляр печатате документите си и после ги давате да ги утвърдя”.

  Чипоф посочва , че в своята книга разказва за борбата си от 1994 г. с документи. Битката му среща широк обществен отзвук в Р Турция.

  Георги Кулов

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 20.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Споделете опита си с човека, който търси подкрепата ви. Можете да го насочите към него, използвайки дарбите и желанието му да се развива. Право на личен избор и свободна воля има всеки, но и очевидните неща са факт. Романтично увлечение ще ви направи особено чувствителни към всичко, свързано с новата ви любов.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Успешно и за сетен път ще докажете и на себе си и на околните, че умеете да печелите битки, стига да сте достатъчно мотивирани. Звездите ви предупреждават, ако ще пътувате да бъдете изключително внимателни при шофиране. Възприемчивостта ви е засилена, за това смело може да се впуснете в дебрите на науката.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Може би мнозина от вас имат да довършват доста задачи от седмицата, но денят не е много подходящ за целта. Просто колкото и да се стараете едва ли ще се получи нещо толкова добро, че да ви удволетвори. Не хабете време и нерви в напразно упорстване, а се заемете с нещо което наистина ви се отдава днес. Почивайте си на воля, всичко може да почака.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Прекарайте деня в къщи. Вземете мерки за здравето си. За да си починете от напрежението може да се занимавате с духовни практики. Бъдете внимателни в отношенията с близките.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днешният ден е сравнително успешен за вас. От вас зависи дали ще съумеете да използвате възможностите, които се откриват пред вас. Въздържайте се от необмислени ходове и не се доверявайте на непроверена информация.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Чувствате прекалено много препятствия за изпълнението на плановете ви, но тревогите ви са неоснователни. Нещата постепенно ще се наредят, стига да не прибързвате. И вместо да страдате по-добре е да се замислите къде имате пропуски, и да работите върху тях. Свежите идеи, от които се нуждаете ще почерпите от емоционалната си връзка.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Дайте предпочитания на по-приятни занимания и ще успеете да се освободите от натоварващи мисли. Ще възобновите силите си, грижейки се за здравето и духовната си пробуда. Спортът или физическата работа ще възвърнат добрата ви форма и ще повишат тонуса ви. Вълнуваща среща с човек от миналото.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Денят е подходящ за работи, имащи отношение към огъня и желязото, за работа със земята. Не е време днес да пътувате и ако може го отложете.Не правете огромни жертви, само и само да постигнете целта си. Скоро ще разберете, че е било безсмислено. За хората на науката денят носи много потенциални възможности за открития. Обърнете внимание на здравето си и по специално на сърцето и крайниците. Използвайте възстановителни масажи.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не харчете излишно, скоро може да имате нужда от повече пари. Настроението ви е добро и с каквото и да се захванете ще го свършите. Единствено проблеми със здравето могат да създадат притеснения на някои от вас. Не правете нищо на инат, станете по-добронамерени в отношенията си и ще почувствате облекчение.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Поспрете забързаният си ход днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е нещо, което сами ще решите. Близък човек има нужда от съвета ви. Не натрапвайте мнението си обаче.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Посветете се на личните си занимания и се изключете от външния свят. Но, освен това желаете да вземете и максималното от всичко друго. Сега може, и дано то ви направи щастливи. Пазете се от недоброжелатели, които искат да ви оплетат в интригите си. Здравословните проблеми ще се задълбочават.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
  20 сеп 2020
  Последни новини