Цариградски българин води битка със Вселенската патриаршия в Истанбул, брани независимостта на Българската екзархия

    Цариградски българин води дългогодишна битка с Вселенската патриаршия в Истанбул, бранейки независимостта на Българската екзархия. Каузата му среща подкрепа на наши изселници в мегаполиса. В резултат е издаден сериозен труд с 220 документа и 110 илюстрации под наслов „Борбата ни с Патриаршията,15 г.в Българската екзархия”.

      Човекът дръзнал да се възпротиви срещу Вселенският патриарх Вартоломей се казва Божидар Чипоф. Той е роден през 1953 г. в Истанбул. Семейството му идва в мегаполиса от Егейска Македония. В младежките си години Чипоф се занимава с музика. През 1979 г.основава фирмата „Божидар-електроника и промишленост”. Среща се с много известни певци от турската сцена. Дори Баръш Манчо използва музикалните системи на Чипоф.

     От 1993 до 2007 г. Божидар Чипоф е в Управителния съвет на Фондация „Българска екзархия”. Между 1996 и 2007 г.води съдебни дела срещу Вселенската патриаршия. Делото е познато в медиите като „Делото срещу Вселейнската патриаршия за ейкуменизъм”. Чипоф води усилена медийна кампания. Дава пресконференции в университети, участва в различни дискусии. В момента пише анализи за Türksam-Център за стратегически анализи. Има блог в Интернет. Основна тема на неговите статии е обичта и толерантността.

      Ето какво пиче Чипоф за своята битка с Вселенската патриаршия: Всичко започна с един документ. През 1870 г.със султански ферман е основана Българската православна общност в Османската империя. По време на създаването на Републиката традицията на добро отношение към цариградските българи е продължена. Никога не сме срещали натиск, категоричен е Чипоф. Той посочва, че българите в Истанбул винаги свободно са осъществявали религиозните си обичаи на български език.

     Кризата с Вселенската патриаршия започва, когато Патриарх Вартоломей посяга на езика в официалните документи на Българската екзархия. От 1870 г.кръщелните свидетелства на цариградските българи се издават на родния им език. Това е традиция от 1870 г. На 12 февруари 1994 г.Вартоломей привиква енорийският свещеник на българската общност Константин Костоф и му дава следната заповед, с която се започва асимилационен процес: ”От днес няма да издавате кръщелни свидетелства. Документите ви трябва да бъдат на гръцки и български и да носят клеймото на Вселенския патриарх. Ето ви един формуляр. Подобно на този формуляр печатате документите си и после ги давате да ги утвърдя”.

    Чипоф посочва , че в своята книга разказва за борбата си от 1994 г. с документи. Битката му среща широк обществен отзвук в Р Турция.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини