Държавата отне имущество на Цветелин Кънчев за над 1 млн. лв.

Съдът окончателно потвърди отнемането на имущество на стойност 1 089 473 лв. от ромския лидер Цветелин Кънчев в полза на държавата, съобщиха от КПКОНПИ. Софийският градски съд, Софийският окръжен съд и Окръжният съд в Пловдив са наложили обезпечителни мерки върху въпросното имущество.

През 2016 г. Софийският окръжен съд реши, че разходите на Цветелин Кънчев надминават приходите му в периода 1987 - 2012 г. Магистратите наредиха от Кънчев да бъдат конфискувани суми по разплащателни сметки, влогове, както и от продажба на недвижимо имущество. Три години по-късно Софийският апелативен съд потвърди това решение. Магистратите приеха, че имуществото, за което претендира комисията, не е купувано със законни доходи, припомня КПКОНПИ.

Кънчев обжалва решението пред Върховния касационен съд. Неговата теза е, че искът на комисията е неоснователен, защото е реабилитиран по съдебен ред. Върховният съд обаче се занимава с граждански дела само по изключение. Затова и жалбата на Кънчев не е допусната до разглеждане. "Фактът на извършване на престъпленията от лицето, установен с влязла в сила присъда, и произлезлите от тези престъпления отношения не се заличават, а само губят своята гражданственост и обществена оценка. Извършеното престъпление не губи значението си досежно т.н. извъннаказателни последици, уредени в други нормативни актове, различни от НК", мотивират се магистратите.

Цветелин Кънчев е популярен български политик сред ромската общност, депутат в 38-ото Народно Събрание. През 1998 г. създава партия Евророма, която оглавява. През 1999 г. след остър политически сблъсък с тогавашния Министър-председател на България - Иван Костов е арестуван и осъден за грабеж. Не изтърпява присъдата си, тъй като е освободен предсрочно от съда, след това е издаден и указ на президента за неговото помилване. След освобождаването му се връща начело на партията си.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    АС
    а след като е
    6 0
    00:23, 24 юни 2020
    по престъпен начин и отнето. защо не е в затвора господина
Последни новини