Осем задържани след безредиците в Щутгарт през уикенда

Осем души бяха задържани за участие в антиполицейското насилие и грабежите в германския град Щутгарт в края на миналата седмица, съобщи местната прокуратура, цитирана от ДПА.

Единият от заподозрените е арестуван за опит за убийство, каза говорител на прокуратурата. Съд е постановил срещу осмината постоянна мярка за неотклонение задържане под стража.

Всички заподозрени са мъже на възраст между 16 и 33 години. Те са с германско, хърватско, иракско и португалско гражданство.
Повдигнати са им обвинения в нарушаване на обществения ред, нападение при отегчаващи вината обстоятелства, нападение над полицейски служители и грабеж.

Обвинението в опит за убийство е повдигнато срещу 16-годишен младеж, който ритал в главата студент, лежащ на земята.
Насилието избухна в нощта на събота срещу неделя в центъра на Щутгарт. Стотици хора буйстваха на главната търговска улица в града, като чупеха витрини и грабеха магазини.

Според полицията участниците в безредиците, при които са ранени най-малко 19 полицейски служители, са били между 400 и 500 души.
Размириците започнали след полицейска проверка за наркотици на място, където се била събрала голяма група младежи, които впоследствие се обединили срещу полицаите и влезли в конфронтация с тях.

Случаят шокира Германия, но същевременно предизвика дебати и за медийното отразяване на работата на полицията, след като министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер донякъде отдаде враждебността към полицията и на журналистическа колонка в ляв вестник, критична към ролята на полицията в обществото, отбелязва ДПА.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини