Сборник посветен на Кемализма бе издаден на български, предстои разпространението му у нас

    Сборник, посветен на кемализма бе издаден на български от Изследователски център „Ататюрк” в Анкара. Автори са известни турски професори, специалисти по идеологическото наследство на Бащата на турците Мустафа Кемал Ататюрк. Изданието стана достъпно в Кърджали благодарение на доц.Несрин Къратлъ. Тя е известна с инициативите си за подпомагането на изучаването на майчин език в нашата страна и разпространяване сред децата на книги на турски език. За Кърджали бг вести Несрин Къратлъ сподели, че ще направи възможното изданието да стигне до всеки, който цени идеите на Мустафа Кемал.

      Сборникът съдържа 16 статии. Първата е за реформите на Ататюрк и социалната реформа. Особено актуална е статията на проф.д-р Етем Рухи Фъглалъ:”Ататюрк, религията и лаичеството”. Подчертава се,че Бащата на турците никога не е бил срещу исляма. Той обаче е бил категоричен, че няма да позволи използването му за политически цели. Затова е поддържал тезата за отделянето на религията от управлението на държавата.

    Проф.д-р Исмет Гиритли изтъква превъзходството на Ататюркската идеология над догматичните идеологии. Той посочва,че терминът „Ататюркска идеология” започва да се използва за първи път от Запада под формата на „Кемализъм”. Отбелязва,че дори най-изявени специалисти все още не са стигнали до дълбочината на кемализма.

      Изданието е предназначено както за специалисти, така и за широката публика. Затова и носи заглавието „Наръчник по Ататюркска мисъл”.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини