Covid отпадъци: повече маски, отколкото медузи

Природозащитници предупредиха, че пандемията от коронавирус може да предизвика ръст в замърсяването на океаните, в които пластмасови отпадъци вече заплашват водните обитатели - след като намериха маски за еднократна употреба и латексови ръкавици по морското дъно.
Френската организация с нестопанска цел Mer Propre, чиито дейности включват редовно събиране на отпадъци по крайбрежието на Лазурния бряг, предупреди за опасността още в края на миналия месец.

Водолазите открили така наречените „Covid отпадъци“ - десетки ръкавици, маски и бутилки от дезинфектанти за ръце из водите на Средиземно море, примесени с обичайните чаши за еднократна употреба и алуминиеви кутии.
Намерените количества маски и ръкавици не били големи. Но еколозите се тревожат, че откритието загатва за нов вид замърсяване, което ще стане повсеместно, след като милиони по света използват пластмасови артикули за еднократна употреба в борбата с коронавируса.

Само във Франция властите са поръчали два милиарда маски за еднократна употреба. Знаейки това, рискуваме скоро в Средиземно море да има повече маски, отколкото медузи, опасяват се природозащитниците.
Групата се надява изображенията да подтикнат хората да използват маски за многократна употреба и да заменят латексовите ръкавици с по-често миене на ръцете. При наличието на толкова много алтернативи, пластмасата не е решение в битката с коронавируса.

В годините преди пандемията, природозащитници предупреждаваха за увеличаващото се замърсяване с пластмасови отпадъци в океаните. Близо 13 милиона тона пластмаса попадат в океаните всяка година, според изчисления ООН от 2018 г. Само в Средиземно море попадат 570 000 тона пластмаса - количество, което Световният фонд за природата определи като равняващо се на изхвърлянето на 33 800 пластмасови бутилки на минута в морето.
Очаква се цифрата да нарасне значително, докато страните по света се борят с пандемията от коронавирус. Маските често съдържат пластмаси като полипропилен.

Като се има предвид, че разграждането им ще отнеме 450 години, маските са екологична бомба със закъснител.
По-рано тази година базираната в Хонг Конг организация OceansAsia изрази подобни опасения, след като в рамките на проучване, проведено на необитаемите острови Соко, бяха открити десетки маски за еднократна употреба.

Учените се опасяват, че китовете и делфините в региона може да започнат да бъркат маските с храна и смятат, че е само въпрос на време такива да бъдат открити в телата им при аутопсия.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини